„Akademsko obrazovanje Roma – mogućnosti i izazovi“

Četvrtak, 7. decembar 2017. godine, 15 sati

Media i reform centar Niš, Obrenovićeva 38

Prema podacima Fonda za obrazovanje Roma procenat diplomiranih Roma u Srbiji je izuzetno nizak – samo 11,5% u odnosu na većinsku populaciju gde u proseku 88% mladih diplomira.

Iako podaci Školske uprave Niš pokazuju da je ove godine svih 119 romskih svršenih osnovaca upisalo srednje škole, u romskoj zajednici još uvek postoji problem ranog napuštanja obrazovanja usled loših socio-ekonomskih uslova u kojima žive.

Stopa zaposlenosti mladih Roma je 14% u poređenju sa 38% mladih iz većinske populacije.

Koje afirmativne mere za povećanje broja svršenih učenika i studenata u romskoj zajednici sprovodi grad, država i međunarodne organizacije? Kakvi su izgledi za zapošljavanje Roma nakon diplomiranja? Koja je uloga visokoobrazovanih Roma u emancipaciji mlađih generacija koje tek treba da uđu u proces obrazovanja? Kroz koje programe Fond za obrazovanje Roma pomaže učenicima i studentima?

O ovim temama razgovaraće:

  • Bojan Krstić, gradski većnik za obrazovanje i školstvo
  • Dragan Todorović, sociolog
  • Alen Demiri, Fond za obrazovanje Roma
  • Milena Tasić, moderatorka

Građani će moći uživo da prate i komentarišu Gradski forum na Facebook stranici Media i reform centra Niš, kao i da postavljaju pitanja i ostavljaju komentare na samom događaju, ili putem twitter-a korišćenjem #gradskiforum.

Gradski forum je deo projekta „Partnerstvo za održivi razvoj“ koji realizuje konzorcijum organizacija civilnog društva. Cilj je povećanje učešća građana u održivom razvoju zajednice kroz iniciranje redovne i direktne komunikacije između građana i predstavnika vlasti, ali i jačanje saradnje i komunikacije organizacija civilnog društva i medija sa nosiocima vlasti i insitucijama, što predstavlja osnovu svakog demokratskog procesa.