„Čajanka“ – izložba grupe „Čaj…odličan“

Čajanka, foto: FB strana "Čaj...odličan"

Afirmacija autorskog i alternativnog stripa, kao i galerijski život devete umetnosti, neke su od vrednosti umetničke grupe „Čaj…odličan“. Upravo je  godišnja izložba ove grupe, koja se održava u kafeu Paris Art Ame od 7. do 14 decembra, potvrda ovakvih nastojanja i napora.

Posetioci ove „mini retrospektive protekle godine“ biće u prilici da pročitaju nove strip fanzine i kratke stripove Dušana Cvetkovića, kao i da pogledaju ilustracije Predraga Stamenkovića.

Čaj…odličan u periodu do sledeće izložbe očekuju nova strip izdanja nadajući se i bar jednom kapitalnom izdanju. Ono po čemu je prepoznatljiva ova grupa jesu učešća na strip događajima i radionice stripa kojima nastoje da neguju i razvijaju strip stvaralaštvo kod mlađih generacija.

Predrag Stamenković na izložbi, foto: MRCN/T.Đ.

„Borba“ za školu stripa

„Uvek ukazujemo na neophodnost celogodišnje strip škole koja će kao svojevrsna baza biti i rasadnik novih talenata, i na taj način učvrstiti Niš na strip mapi Balkana, Evrope, a zašto ne i sveta“ ističe Stamenković.

Dušan Cvetković, na osnovu njihovog dosadašnjeg rada, kaže da je nemoguće razviti veće interesovanje za strip kod mladih ukoliko ne postoji mogućnost kontinuiranog rada. On se zajedno sa ostalim članovima „Čaja“ trudi da formira strip školu koja će raditi duže i u kojoj će mladi autori imati podstrek i pomoć u radu.

Osim toga, Cvetković ističe neophodnost prepoznavanja stripa i stip autora od strane institucija kulture.

Dušan Cvetković (levo) na izložbi, foto: MRCN/T.Đ.

Oni koji se nalaze na položajima gde mogu da prepoznaju i primene potecijale koje nudi strip autor, u većini slučajeva su nezainteresovani“ kaže Dušan Cvetković.

Članovi „Čaja…odličnog“, ali i Toni Radev, Jelena Đorđević i Well-Bee, imena su koja prepoznaju ljudi iz sveta stripa u gradu, ali i van naše zemlje. Međutim, oni su, pre svega, imali odvažnost da predstave svoj rad „u svakom obliku i trenutku“.

„Zvučaće floskularno, ali zaista mislim kada kažem, da ako stvaraju u jednom ozbiljnom, požrtvovanom tempu, nemoguće je da budu nevidljivi“ kaže Stamenković i zaključuje da je potrebno da strip autori „stalno balansiraju između margine i svetla, i povremeno gostuju u oba“.