Dan Evrope uz raznolik program u Nišu

Izvor: EU info kutak Niš

U Niškom kulturnom centru će 9. maja, povodom Dana Evrope, od 20 sati biti prikazano francusko ostvarenje „Nisam đubre“ i slovačko „Fer-plej“. Filmski program je besplatan, a organizuju ga Niški kulturni centar, EU info point Niš, Francuski institut u Nišu i Media i reform centar Niš.

Film „Nisam đubre“ govori o Ediju, koji nakon što je brutalno napadnut na ulici, lažno optužuje Ahmeda, idealnog krivca, koga je uočio na ulici nekoliko dana pre napada. Dok Ahmed upada u kandže nemilosrdnog pravosudnog sistema, Edi se trudi da normalnim tokom nastavi život sa ženom i sinom. Dobija novi posao i sve izgleda kao da se vratilo u normalu. Međutim, polako ga pritiska breme njegovog nemoralnog postupka. Rizikujući da izgubi sve, Edi će pokušati da otkrije istinu.

„Fer-plej“ je zajednički česko-slovački projekat. Radnja se dešava u Čehoslovačkoj 1983. godine. Film govori o Ani, sprinterki koja se nada da se takmiči na Olimpijadi, i izabrana je u nacionalni tim. Ona se nalazi na specijalnom lekarskom tretmanu, gde joj trener daje anaboličke steroide. Njene performanse se povećavaju, ali kasnije otkriva negativan efekat uzimanja steroida, čime  prestaje da ih koristi. Njena majka vidi učeće Ane na Olimpijadi kao priliku da emigriraju i tajno joj daje steroide. U međuvremenu, Ana se zaljubljuje i sve manje želi da emigrira.

Filmski program ujedno je i najava ovogodišnjeg Evropskog filmskog festivala, koji se održava krajem juna, kada će ljubitelji evropske kinematografije imaće prilike da uživaju u filmovima na otvorenom.

Raznovrsni program u toku čitavog dana

Osim filmskog programa, EU info kutak Niš raznovrsnim besplatnim kulturno-umetničkim programom obeležava 9. maj.

Od 17 sati na amfiteatru nišavskog keja nastupiće dečiji hor ,,Čarolija’’, pobednici takmičenja ,,Srbija u ritmu Evrope’’, a premijerno će biti izvedena i dečija predstava ,,Pustolovine sa Pipi Dugom Čarapom“ udruženja „Mladi kreativci – rastemo“.

Istovremeno će u obližnjem Oficirskom domu biti otvorena izložba dečijih radova nastalih na kreativnim radionicama u EU info kutku na temu kulturnog nasleđa Srbije i Evrope. Izložbu će otvoriti mladi autori ovih dela, saopštili su iz EU info kutka.

U toku večeri u periodu od 21 do 23 sata biće osvetljeno Narodno pozorište u Nišu u bojama zastava Evropske unije i Srbije.


Proslava Dana Evrope obeležava se uz podršku Grada Niša. Događaj su podržali i Narodno pozorište u Nišu, Niški kulturni centar, Škola mode i lepote i Media i reform centar.