Dualno obrazovanje podstiče privredu, treći dan Foruma naprednih tehnologija

Otvaranje trećeg dana Foruma naprednih tehnologija i Sajma zapošljavanja i profesionalne orijentacije; foto: Darko Ković

U okviru Foruma naprednih tehnologija organizovan je i specijalizovani sajam zapošljavanja, a 25 kompanije koje se bave naprednim tehnologijama ponudile su posao posetiocima. Uprkos sve većem interesovanju za IT sektor, Srbiji nedostaje petanest hiljada IT stručnjaka, a prognoza je da će za dve godine broj potrebnih radnika u ovoj oblasti biti dupliran.

„Ovaj događaj spaja sadašnjost i budućnost grada Niša, privrednika, prosvete i pojedinaca. Sajam zapošljavanja i profesionalne orijentacije na Forumu naprednih tehnologija dokaz je pravog izbora, fokusa grada“, izjavio je državni sekretar Svetozar Aleksov.

Pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić istakla je da problem potrebe za specijalizovanim obrazovanjem mora da se promeni u školstvu, te je najavila veće inistriranje na dualnom obrazovanju.

Mi smo na jednom ozbiljnom zadatku da pružimo mladima kvalitet obrazovanja da mogu spremno i odgovorno da odgovore na ovaj izazov“, dodala je Grujić.

Ona je istakla da u kompanijama leži savremeni tehnološki razvoj i u procesu dualnog obrazovanja učenicima se omogućava da grade svoje karijere svojim znanjem u svojoj zemlji.

Pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić; foto: Darko Ković

Pomoć kompanijama koje traže radnike u specijalizovanim zanimanjima nudi i Nacionalna služba za zapošljavanje. Direktor NSZZ-a Zoran Martinović rekao je da pod njihovim poktoviteljstvom krenuo je kurs programiranja za 700 nezaposlenih u Srbiji.

Nastavićemo sa ovim programom i do kraja godine imaćemo još jedan konkurs za ovakave kurseve i pružiti priliku većem broju ljudi da se specijalizuje u oblasti programiranja“, najavio je Martinović.

Na panelima poslednjeg dana Foruma naprednih tehnologija raspravljano je o mogućnostima koje obrazovne institucije pružaju povećenju interesovanja, ali i znanja o naprednim tehnologijama.

Tradicionalno, pred zvanično zatvaranje 4. Foruma naprednih tehnologija dodeljene su nagrade. Kompanija INGSOFTWARE iz Niša dobila je nagradu za najuspešniju kompaniju, a vaučere kompanije Gigatron od davdeset pet hiljada dinara dobio je student Visoke tehničke škole u Nišu Miloš Paunović u kategoriji najboljih radova studenata iz oblasti naprednih tehnologija. Drugo mesto zauzeo je Nikola Krstić sa Elektronskog fakulteta, a grupa studenata Mašinskog fakulteta u Nišu dobila je treću nagradu.

Nagradu za najboljeg mladog predizetnika dobio je Dušan Cvetković iz kompanije Badin soft d.o.o. iz Niša, a najbolji mladi preduzetnik iz oblasti primene naprednih tehnologija je Miloš Stojiljković iz niške kompanije Arcezio.