Dušan Milisavljević: Saradnja sa civilnim sektorom neophodna

Narodni poslanik Dušan Milisavljević sa predstavnicima OCD Foto: B.R

Unapređenje komunikacije i saradnje organizacija građanskog društva iz Niša i Narodne skupštine bile su teme današnjeg razgovora narodnog poslanika Dušana Milisavljevića sa predstavnicima organizacija građanskog društva.

„Svrha sastanka je da čujemo jedni druge i da se dogovorimo kako i šta radimo u Parlamentu Srbije, kako i šta radimo u budućnosti za bolji kvalitet života u našem gradu i za bolji položaj Niša u Republici Srbiji“, istakao je Milisavljević. On je dodao da je uloga narodnih poslanika u razvijenim demokratijama upravo saradnja sa civilnim sektorom, radi razmene ideja o rešenjima problema koji su identifikovani u zajednici:

Želim da čujem njihove ideje i da se za te ideje zajedno borimo u Parlamentu gde je Niš, nažalost, zapostavljen u poslednjih 30 godina, gde se mnogo jače i više čuju interesi Beograda i Vojvodine, a interesi Niša, nažalost, nisu branjeni na način kako bi trebalo i kako on zaslužuje. Ja sam u prošlom sazivu digao glas u želji da Niš ima bolji status i današnji sastanak je sazvan upravo s ciljem da se čuje o Nišu, šta on  ima da ponudi i šta su mu problemi, kao i šta su ideje i kako da razvijamo ovaj deo Srbije koji je jako lep, ali je, nažalost, nerazvijen. On je upravo je nerazvijen zato što mnoge vlade ne obraćaju pažnju na ovaj deo zemlje,“ objasnio je Milisavljević.

Centar za razvoj civilnih resursa, Za dečiji osmeh, Udruženje multiple skleroze Niš, Udruženje Romkinja Osvit, Udruženi pokret slobodnih stanara, Udruženje građana Drugačiji zajedno, Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom, Udruženje osoba sa mentalnim invaliditetom, Udruženje Daun iz Niša, Ansambl narodnih igara i pesama “MOZAIK”, Udruženje distrofičara Niš, Otvoreni klub, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Proaktiv, Protekta – to su  neke  od organizacija čiji su predstavnici u razgovoru sa poslanikom Milisavljevićem izneli probleme sa kojima se suočavaju, kao i brojne predloge za unapređenje lokalne zajednice.

Prisutni su se saglasili da je ovo samo prvi u nizu sastanaka i ocenili da bi narednim trebalo da prisustvuje veći broj narodnih poslanika sa juga.

Narodni poslanik Dušan Milisavljević

Inače, političko angažovanje profesora dr Dušana Milisavljevića obeležilo je donošenje Zojinog zakona.  Taj zakon se odnosi na decu koja boluju od retkih bolesti, na postavljanje dijagnoze u inostranstvu i na njhovo lečenje. Takođe sarađuje sa NURDOR-om na inicijativi da roditelji dece obolele od raka imaju neograničeno bolovanje, dokle god traje rehabilitacija i lečenje njihove dece. Aktivno radi na poboljšanju položaja žena u društvu, a u saradnji sa Autonomnim ženskim centrom iz Beograda pokrenuo je inicijativu na osnovu koje će 1. juna stupiti na snagu zakon koji se odnosi na udaljavanje nasilnika iz porodičnog doma.

„Ono što ja želim dalje da radim je da usvojimo Aleksin zakon, da napravimo zakon Roditelj-negovatelj, koji bi tretirao porodice koje imaju teško bolesnu decu, roditelje koji ostaju kući i čuvaju svoju decu, bolji položaj osoba sa autizmom, bolji položaj osoba sa multiplesklerozom“, zaključio je Milisavljević.