Dve decenije Otvorenog kluba

Direktorka Otvorenog kluba Olgica Beba Bajić na svečanosti povodom dvadesetogodišnjice organizacije u Oficirskom domu u Nišu Foto: A.S

Društvo za razvoj dece i mladih – Otvoreni klub, jedna od najstarijih nevladinih organizaciju u Nišu, obeležava 20 godina rada. Uz cilj osnaživanja mladih ljudi za aktivno i odgovorno učešće u zajednici, ova organizacija može se pohvaliti sa 86 realizovanih projekata i sa više od 20.000 učesnika  programa, radionica i treninga širom Srbije.

„Misija naše organizacije je stvaranje jednakih mogućnosti za razvoj dece i mladih, da bi oni, kao odgovorni članovi zajednice, aktivno učestvovali u demokratskom razvoju društva, koje neguje toleranciju, interkulturalnost i solidarnost“, izjavila je direktorka Otvorenog kluba Olgica Beba Bajić.

Predstava „Moj izbor“ u Oficirskom domu, u izvođenju niških srednjoškolaca, članova Otvorenog kluba

Mladi najčešće postanu deo „Otvorenog kluba“ dok su srednjoškolci a i pre toga, objašnjava Bajićeva, i kod njih ostaju do kraja srednje škole, a nekad i duže. Obično nakon toga, kaže, ta deca postaju volonteri i aktivisti u studentskim organizacijama, što smatra velikim uspehom organizacije.

Ona je istakla i dugogodišnju saradnju sa partnerskim organizacijama civilnog društva u zemlji, regionu i Evropskoj uniji.

„Jačamo kapacitete naše organizacije kroz saradnju sa sličnim organizacijama civilnog društva na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou. Osnivači smo i Mreže organizacija za decu – MODS koja okuplja 90 organizacija iz cele Srbije, a koja se bavi decom i zaštitom njihovih prava“, zaključila je Olgica Beba Bajić.

Nekada učesnik radionica i prvih programa organizacije, danas jedna od zaposlenih Jovana Čanji Aranđelović, objašnjava značaj  aktivnosti Otvorenog kluba.

„Postala sam član organizacije 1997, kao srednjoškolka, i to iskustvo je neprocenjivo. Kasnije sam počela da organizujem razne aktivnosti, a sada već deset godina radim u Otvorenom klubu i ponosna sam na rezultate rada sa srednjoškolcima i decom. To je ono što nas odvaja od drugih organizacija i razlog zbog kojeg Otvoreni klub toliko dugo traje“, kaže ona.

Sa starim nazivom „Društvo za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja dece i omladine“, Otvoreni klub je počeo sa radom januara 1997, realizujući svoj prvi projekat namenjen deci Jugoslavije. Danas, pod imenom Društvo za razvoj dece i mladih – Otvoreni klub, nastavljaju da se intenzivno bave zaštitom prava dece, inkluzivnim obrazovanjem i zapošljavanjem mladih, ali i aktivnostima namenjenim nastavnicima i roditeljima.