Filmovima kroz Evropu

Dejan Dabić i Snežana Andrić najavaljuju projekciju filma; foto: MRCN/N.S.

Projekcijom filma češko-slovačke produkcije „Fer plej“ u sali Niškog kulturnog centra završeno je obeležavanje Dana Evrope, čime je najavljen Festival Evropskog filma koji će krajem juna biti organizovan na otvorenom.

Film je jedan od najboljih načina za upoznavanje drugih kultura, za upoznavanje različitosti, ali i sličnosti koje imamo mi i pripadnici ostalih evropskih zemalja. Svakako kroz filmove možemo da putujemo, da se upozajemo sa ljudima, njihovim običajima i navikama, kao i da saznamo nešto iz njihove bogate istorije“, kaže Snežana Andrić iz niškog EU info pointa i dodaje da postoji veliko interesovanje građanki i građana Niša za evropske filmove.

Urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra Dejan Dabić navodi da su svi filmovi koji se prikazuju na Festivalu evropskog filma reprezentativni predstavnici zemalja iz kojih dolaze.

Kroz Dane evropskog filma, kasnije Festivala evropskog filma, prikazujemo dela iz kinematografije članica Evropske unije koje imaju reference nacionalnih međunarodnih festivala. Ovakvi filmovi reprezentuju svoje zemlje po načinu života, kao i umetničkim vrednostima“, kaže Dabić i dodaje su neretko projekcije na festivalu i premijerne za našu zemlju.

Zahvaljujući EU info pointu i Delegaciji Evropske unije, navodi Dabić, posetioci mogu da pogledaju najbolje filmove iz „najjačih“ evropski produkcija, kao što su Francuska i Španija:

Sve filmove koje prikazujemo su autorski, a prava za prikazivanje su ponekad nepremostiva prepreka. Nije stvar da prikažete samo kopiju koja se dobro vidi, koja ima titlove, nego to mora da vam odobri nosilac autorskih prava, distributer ili producent u zemlji porekla

Ono što Snežana Andrić i Dejan Dabić najavljuju je da Festival evropskog filma u organizaciji dobija još jednog partera – Grad Niš, pa će ova saradnja sa Niškim kulturnim centrom, EU info pointom u Nišu i Media i reform centrom Niš omogućiti prikazivanje filmova na otvorenom krajem juna.