Gradski forum: ODGOVORNO UPRAVLJANJE OTPADOM – KOLIKO SMO SVESNI EKOLOŠKIH PROBLEMA?

Na nedavno održanoj konferenciji „Odgovorno upravljanje otpadom i Poglavlje 27“ pokrenut je razgovor sa akterima koji utiču na sistem upravljanja otpadom u Nišu i Srbiji. Učesnici tog skupa govorili su iz perspektive organizacija i institucija iz kojih dolaze.

Kako pak građani vide ovo pitanje? Koliko smo svesni ekoloških problema sa aspekta upravljanja otpadom i deponijom? Da li su deca i mladi dovoljno i adekvatno pripremljeni ne samo da uoče ekološke probleme već i da reaguju?

Poglavlje 27 trebalo bi da obavezuje vlast kako na republičkom tako i na lokalnom nivou. Šta učiniti da to ne ostane samo u domenu usklađivanja zakonodavstava, i kako da se mladi konkretnim delovanjem uključe u zaštitu životne sredine?

Odgovore na ova pitanja daće učesnici gradskog foruma:

  • Goran Ristić, profesor Fakulteta zaštite na radu u Nišu
  • Tanja Mikić-Nikolić, direktorka Prehrambeno-hemijske škole u Nišu
  • Nenad Đorić, rukovodilac za sakupljanje i transport komunalnog otpada JKP Mediana
  • Olivera Milošević, Zeleni ključ, moderatorka

Građani će moći uživo da prate i komentarišu gradski forum na Facebook stranici Media i reform centra Niš, kao i da postavljaju pitanja i ostavljaju komentare na samom događaju, ili putem tvitera korišćenjem #gradskiforum.

Gradski forum deo je projekta „Partnerstvo za održivi razvoj“ koji realizuje konzorcijum organizacija civilnog društva. Cilj je povećanje učešća građana u održivom razvoju zajednice kroz iniciranje redovne i direktne komunikacije između građana i predstavnika vlasti, ali i jačanje saradnje i komunikacije organizacija civilnog društva i medija sa nosiocima vlasti i insitucijama, što predstavlja osnovu svakog demokratskog procesa.