Inicijativa za obeležavanje 140 godina od oslobođenja Niša

Sloboda i nezavisnost nemaju cenu, Novica Ranđelović, Hadži Ivan Redi, Ljiljana Stojanović, Miodrag Milić; foto: MRCN/T.Đ.

Predstavnici fondacije „Za lepši Niš“, Kola srpskih sestara, Udruženja stavralaca Niša „Car Konstantin“ i Društva za negovanje slobodarskih tradicija Srbije Niš predstavili su inicijativu za obeležavanje sto četrdeset godina oslobeđenja Niša na tribini u Media i reform centru. Jedna od inicijativa je postavljenje spomenika kralju Milanu Obrenoviću na trgu koji nosi njegovo ime u Nišu.

Predsednik fondacije „Za lepši Niš“ Hadži Ivan Redi istakao je da je pred nama značajan jubilej i da treba svi građani Niša, ali i ostalih okruga oslobođenih te 1878. godine, da budu upoznati sa događajima koji su prethodili slobodi. Osim toga, građani treba i da aktivno učestvuju i time daju doprinos obeležavanju ove godišnjice. Geslo godišnjice koje je predložio Savet za kulturno stvaralaštvo Grada Niša, čiji je Redi predsednik, glasi „Sloboda i nezavisnost nemaju cenu“.

Ideja je, kako kaže on, da se naprvi svojevrsni spomen park. Tako bi spomenici oslobodiocima Niša, stradalim sveštenicima i rodoljubima u Prvom svetskom ratu, česma, bista vojvodi Petru Bojoviću, obeležje Milanskog edikta i ovaj spomenik kralju Milanu formirali krst u gradskom prostoru.

Predsednica niškog ogranka Kola srpskih sestara Ljiljana Stojanović, rekla je da se ideja o proslavi, kao i inicijativa za podizanje spomenika, uklapa u ciljeve i misiju ovog udruženja. Ona je dodala da je potrebno učiti mlađe generacije o onima koji su slobodu i nezavisnost stekli za nas, a da je Kolo devojaka već pripremljeno za proslavu i daće svoj doprinos.

Osim inicijative za spomenik kralju Milanu Obrenoviću, pomenuto je da Niš nema spomenik kojima je odata zahvalnost za oslobođenje u Drugom svetskom ratu, a Miodrag Milić, predsednik Društva za negovanje slobodaskih tradicija Niš, dao je predlog za podizanje spomenika generalu Konstantinu Koči Popoviću koji je komdandovao Drugom armijom pri oslobođenju Niša 1944.

Hadži Ivan Redi rekao je da ne postoje protivnici ideje o spomeniku kralju Milanu, ali da postoje ljudi koji smatraju da lokacija koju su oni odabrali nije adekvatna, pa su tako i Zavoda za urbanizam preporučili da spomenik bude u širem centru Niša. Međutim, Redi, kao i ostali učesnici, smatra da je potrebno imati spomenik čoveku na trgu koji nosi njegovo ime. On je ponovio da među svojim prijateljima, ali i među virtuelnim prijateljima na društvenim mrežama ne postoje protivnici, ali ističe da je otvoren za razgovor ukoliko neko smatra da je predlog nepotreban.

Neistomišljenici, argument protiv vide u nazivu trga, ulice koje nose ime kralja Milana, ali i u postojanju spomenika na tom trgu, kao i spomenika koji je podignut u niškoj Tvrđavi pri obeležavanju trideset godina od oslobođenja. Redi je spreman na širi dijalog sa protivnicima spomenika.

To je nešto što je imanentno čoveku – da razgovara. Neka se jave, neka kažu, neka iznesu svoje argumente, neka sučelimo argumente, pa ako su u pravu – ja ću se prvi povući“ – zaključio je Hadži Ivan Redi.