Izložba slika „Dehumanizacija“

Foto: facebook.com/events

U cilju obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, u ponedeljak 29. januara od 13 časova biće otvorena izložba slika „Dehumanizacija“, posvećena svim žrtvama holokausta u Drugom svetskom ratu. Inspiracija za ovaj ciklus slika bila su stradanja, patnje i značajni događaji u niškom logoru „Crveni Krst“ u periodu od 1941. do 1944. godine.

Autor izložbe je Aleksandar Marković, student završne godine studija Fakulteta umetnosti u Nišu, u klasi redovnog profesora mr Katarine Đorđević.

“Drugi svetski rat je period stravičnih događaja i stradanja ogromnog broja ljudi, trenutak u istoriji prepun bola, patnje, nespokojstva i permanentne borbe za slobodu i život. Upravo taj aspekt ovog perioda bio je inspiracija i suština koju sam želeo da prikažem. Pored prenošenja svog doživljaja ove teme, želim da postignem još jednu dimenziju, a to je univerzalnost. Cilj je da posmatrač može da doživi sliku i te jake emocije, da se identifikuje sa tim stradanjima, bolom, patnjom i ostalim osećajima koje slike prenose”, rekao je Marković.

Ovo je prva samostalna izložba Markovića i biće otvorena u prostorijama EU info kutka do 5. februara.