Lindita Sejdiu Rugova: „Nauka ne poznaje granice!“

Prof. dr Natalija Jovanović (levo) i prof, dr Lindita Sejdiu Rugova (desno) / Foto: MRCN/T.Dj
Prof. dr Natalija Jovanović (levo) i prof. dr Lindita Sejdiu Rugova (desno) / Foto: MRCN/T.Dj

Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu danas je proslavio 46 godina postojanja, te su tim povodom dekani i dekanice državnih univerziteta u Srbiji, ali i sa univerziteta iz Bugarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Kosova, posetili Fakultet.

Prof. dr Natalija Jovanović / Foto: MRCN/T.Dj

Dekanica Filozofskog fakulteta u Nišu, profesorka dr Natalija Jovanović istakla je da je ovo najveće okupljanje dekana i dekanica u regionu, ali i samo prvi korak u realizaciji značajne inicijative za osnivanje zajednice filozofskih i filoloških fakulteta, čiji je cilj bolje umrežavanje predavača i istraživača, kreiranje zajedničkih programa i projekata, pristup evropskim naučnim fondovima, i veća mobilnost studenata.

U planu internacionalne studije Balkanistike


Prisutnima se obratila i dekanica Filološkog fakulteta Univerziteta u Prištini dr Lindita Sejdiu Rugova, koja je istakla da je sa Filozofskim fakultetom ostvarena značajna saradnja preko Erasmus plus programa. „Najvažnije što će proisteći iz ovoga jesu zajednički studijski programi, koji zahtevaju multidisciplinarnost, poput studija Balkanistike“, objasnila je Sejdiju Rugova.

Ona je istakla i da kada je nauka u pitanju, sve zemlje na Balkanu imaju iste probleme, ali i da politiku treba ostaviti po strani.

„Kada god pričamo o nauci, ostavljamo politiku sa strane, i onda se sve stvari lakše prevaziđu. Koncept Univerziteta je upravo nešto univerzalno.“, dodala je Sejdiu Rugova i zaključila: „Nauka ne poznaje granice“.

Prof. dr Vladimir Hedirh, prodekan za međunarodnu saradnju, saglasio se da su međunarodna saradnja i saradnja sa drugim Univerzitetima veoma bitne jer nauka nije nacionalna niti lokalna stvar, te je upravo zbog toga Filozofski fakultet u Nišu posvećen internacionalizaciji svojih studija. „Komunikacija i veze sa drugim univerzitetima su neophodne, jer je za najbolje naučne rezultate nužno okupiti najbolje stručnjake i omogućiti im da rade zajedno.“

Svečana akademija povodom 46 godina postojanja Filozofskog fakulteta u Nišu
Svečana akademija povodom 46 godina postojanja Filozofskog fakulteta u Nišu / Foto: MRCN/T.Dj

Na svečanoj akademiji dodeljene su i nagrade najboljim studentima osnovnih i master studija, kao i zaposlenima na fakultetu koji su u proteklom periodu postigli zapažene naučne rezultate.