Marija Jović, „Porodična filharmonija“ – Svako od nas treba da se trudi da podigne svest o stanju stvari u društvu

Marija Jović iz udruženja "Porodična filharmonija; Foto: MRCN/M.B.

Sa idejom da se pomogne roditeljima u prvim danima sa bebama, Milica Bugarin, Marija Jović i Marija Cvetković pokrenule su fejsbuk grupu Ćaskalište za mame. Grupa za podršku prenela se sa društvenih mreža u “stvaran svet”, pa je osnovano udruženje Porodična filharmonija. Odlučile su da, uz druženje povežu stručnjake i mame kojima je pomoć potrebna.

Kao administratori fejsbuk grupe, koja sada broji više od 10.000 članova, uočile smo mnogo propusta u roditeljstvu koji se javljaju isključivo zbog neinformisanosti, a tiču se, na primer, ishrane beba i dece, dojenja, što je jedna od primarnih stvari kojima se mi bavimo. Udruženje smo pokrenule kako bismo mogle da organizujemo akcije za pomoć roditeljima u prvim trenucima kada beba dođe na svet. Najpre smo držale samo radionice, angažovale smo razne stručnjake, a predsednica našeg udruženja Milica Bugarin je savetnik za dojenje i dula, odnosno pomaže ženama pri porođaju, i sve to radi volonterski“.

Za prvi rođendan udruženja iza sebe su imale 15 organizovanih akcija, kojima su se članice grupe bavile volonterski, a svaka od njih ima posao i majka je dvoje ili troje dece.

Podrška je majkama važna i pre i posle porođaja; Foto: iz arhive udruženja

Pomoć za novorođenčad u porodilištu

Jedna od najvećih akcija, koju je udruženje organizovalo, bilo je prikupljanje benkica za porodilište protekle godine.

Mame su nam slale fotografije da nam pokažu u kakvoj je odeći njihova novorođenčad. Porodilište nabavlja benkice, ali to ne može da zadovolji potrebe beba, s obzirom na to da pokriva veliku teritoriju ovog dela zemlje. Akcija je trajala tri nedelje, broja prikupljenih benkica ne mogu da se setim, znam samo da smo ih brojale celu noć, a ja sam u svom stanu imala pun hodnik dečje odeće, smeštene u desetak džakova. Sećam se koliko su nam se u porodilištu obradovali kada smo im to odneli, to je zaista bilo divno“, seća se Marija.

Konstantno se bave podržavanjem dojenja i dojenja na javnim mestima.

Edukacija o dojenju u porodilištu gotovo da ne postoji, pa majke nemaju kome da se obrate kada upadnu u probleme sa dojenjem, a oni su vrlo česti. Za majku to može biti vrlo teško u prvih nekoliko meseci. Naiđu na različita mišljenja, prihvataju svakakve savete, koji su često i pogrešni. Naše najveće zalaganje je da se majke osveste o značaju dojenja i da im se pomogne da to sprovedu u delo“.

Udruženje je organizovalo i ciklus psiholoških radionica o roditeljstvu, na različite teme, prema potrebama roditeljima i uzrastu dece.

Ukazivanje na društvene probleme

Značajno je bilo i predavanje o ponašanju dece na internetu, koje smo organizovali u saradnji sa Fondacijom Tijana Jurić. Bilo je nekoliko predavanja u osnovnim školama, kao i jedno dodatno, za roditelje. Svi smo bili pod ogromnim utiskom posle tog predavanja, ono što smo tada saznali o opasnosti na internetu, nismo mogli ni da sanjamo“, kaže Jović.

Udruženje se bavilo i prevencijom raka grlića materice, organizacijom predavanja o retkim bolestima, organizovanjem radionica za decu koje predlažu načine da se mališani zabave kod kuće, bez igračaka.

Kažu da su kroz komunikaciju sa mamama u Ćaskalištu i same saznale za mnoge probleme sa kojima svaka od njih može da se sretne.

Niko nema uvid u sve probleme i ukoliko niko ništa ne uradi, neće se nikakav pomak ni desiti. Smatram da svako od nas treba da uradi sve što može da u ovom društvu podigne svest o stanju stvari. Ne mora to da bude roditeljstvo, može da bude bilo koja oblast. Ja, kada ne bih širila svest o onome što se oko mene dešava, ne bih mogla da spavam. Ovo što radimo, radimo iz istog poriva – jer ne želimo da se bilo ko oko nas muči ako je informacija nešto što svima treba da bude dostupno„.