Master program francuskog jezika i književnosti

Foto: B.R

Filozofskom fakultetu u Nišu odobrena je akreditacija za novi, 13. program na master akademskim studijama – Francuski jezik i književnost. Svi zainteresovani mogu da se prijave u utorak 22. novembra do 15 sati i u sredu 23. novembra do 10 sati. Prijemni ispit biće održan u sredu, 23. novembra, od 14 sati.

Novi master program upisaće 20 studenata, uglavnom svršenih studenata osnovnih studija sa Departmana za francuski jezik i književnost. Uprava Fakulteta nada se da će bar polovina moći da se finansira iz državnog budžeta.

prof. dr Natalija Jovanović
prof. dr Natalija Jovanović

„Ovom prilikom apelujemo na Vladu i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da nam odobre  budžetska mesta. Očekujemo pomoć i nadam se da ćemo naići na razumevanje. Ovo je izuzetna generacija studenata, što pokazuje njihov uspeh. Vrlo je važno da budu na budžetu, jer većina njih prima državne stipendije, koje će izgubiti ako budu na samofinansiranju. Mi jesmo popunili sva budžetska mesta u prvom ispitnom roku, ali nismo mogli da predvidimo kada će ovaj program biti akreditovan. Nisu studenti krivi što je akreditacija stigla tek sad“, kazala je prof. dr Natalija Jovanović, dekanica Filozofskog fakulteta u Nišu.

Prva generacija master sudenata novog programa, prema rečima upravnice Departmana za francuski jezik i književnost Selene Stanković, prva je i najbolja generacija studenata osnovnih studija ovog Departmana.

„To su studenti prve generacije koja je upisala osnovne studije francuskog 2012/2013. godine i sasvim je logično da nastave sa daljim usavršavanjem i na master studijama. Sa ovom generacijom studenata obnovljene su studije francuskog jezika i književnosti koje su nekada postojale na Univerzitetu u Nišu“, rekla je doc. dr Stanković.

Prema njenim rečima, master programi sada su neophodni za rad u prosveti, pa se u budućem periodu očekuje da se za ove studije prijave i profesori francuskog jezika.

„Ovo je frankofoni kraj, što su potvrdila i brojna istraživanja sprovedena u Ambasadi Republike Francuske u Beogradu i u Francuskom institutu, te na osnovu toga verujemo da ćemo ubuduće imati mnogo zainteresovanih“, istakla je ona.

Profesionalne prevodilačke radionice – jedine u Srbiji

img_6671Departman za francuski jezik i književnost Filozofskog fakulteta intenzivno sarađuje sa Francuskim institutom u Nišu.

„Veliki broj naših studenata volontira u Francuskom institutu. Tamo su im dostupne najrazličitije publikacije, francuska muzika, jezik i kultura. Svake godine iz Insituta nam šalju lektora koji radi sa studentima ne samo sa Departmana za francuski već i sa svim studentima kojima je francuski izborni jezik“, rekao je doc. dr Ivan Jovanović sa Departmana za francuski jezik i književnost.

Ovaj departman jedini je u Srbiji koji u okviru studija sadrži i profesionalne prevodilačke radionice. Kao deo predispitnih obaveza studenata, od oktobra 2015. godine, nekoliko puta mesečno, održavaju se radionice simultanog i konsekutivnog prevođenja. Na ovu ideju došao je doc. dr Ivan Jovanović u saradnji sa Francuskim insistutom u Nišu.

„Studenti se na predavanjima susreću sa prevođenjem književnih tekstova, ali nemaju iskustva sa simultanim prevođenjem. Ove radionice im to omogućavaju, a nama je cilj da ih po završetku studija osposobimo za sve vrste prevođenja“, rekao je doc. dr Jovanović.

Na radionicama koje se održavaju u Media i reform centru Niš, studenti se bave prevođenjem gotovo svih vrsta tekstova, ali vežbaju i prevođenje na osnovu beležaka, tzv. konsekutivno prevođenje. Sa njima rade lektori i predavači kojima je francuski maternji jezik.