Jovana Gligorijević: Mediji treba da pokažu građanima vezu između Ustava i frižidera

Ravnomerni regionalni razvoj, iako je postala suvoparna fraza, može da pomogne medijima kako bi došli do većeg broja čitalaca, a samim tim bi i čitaoci došli do tema koje se suštinski tiču njihovih života, smatra pomoćnica glavnog urednika nedeljnika Vreme Jovana Gligorijević.

Sami novinari pripadaju obrazovanijem i zainteresovanijem sloju i zatvaraju se u mehurove i ne vide stvarnost oko sebe. Onda se desi da najugledniji američki novinari budu šokirani što je na izborima pobedio Donald Tramp“, podvlači Gligorijević i dodaje da novinar mora da zna kako diše društvo i da ljude zanima kako oni žive.

Uloga novinara je, navodi ona, i da ukoliko se desi kršenje Ustava, da građankama i građanima stave do znanja kako i njih to dotiče – da im da do znanja da su i te kako povezani Ustav i frižider.

Medijska pismenost i kritičko razmišljanje, kaže sagovornica portala mediareform.rs, uslovi su za bolje razumevanje medija i politike. Zato je potrebno da se kroz sistem obrazovanja učenicima i studentima da i medijska edukacija.

Ne treba uvoditi poseban predmet – to je ono što me užasava: uvođenje novih predmeta i dodatno opterećenje učenika i nastavnog kadra“, ističe Gligorijević, a rešenje vidi u promeni načina na koji se predaje u školama i podsticanju kritičkog razmišljanja učenika.

Uporedo sa rešavanjem problema, treba naći nove načine na koje mediji, naročito oni lokalni, mogu uspešno da funkcionišu. Kao dobar primer Jovana Gligorijević ističe američku organizaciju CIVIL, koja je razvila decentralizovan način funkcionisanja lokalnih medija. Time se dolazi i do raznovrsne vlasničke strukture u kojima učešće imaju građani.

Da bi kod nas tako nešto uspelo, nama je potrebna razvijenija građanska svest. Mi oduvek imamo predstavnike elita na vlasti koji ne žele građane, već podanike“, zaključuje Jovana Gligorijević.