Mladi autori donose nov pristup temama

Za Pressing Junior pišu studenti Univerziteta u Nišu, Foto: MRCN/M.B.

U vreme kada se o štampi polako govori kao mediju koji gubi bitku od online izdanja, Akademski list Pressing, Strip Pressing i od skora Pressing Junior mnogo truda ulažu upravo u štampane verzije svojih časopisa.

Mladi novinari znaju kakav je osećaj kada im se prvi tekst objavi upravo u štampanom izdanju. Digitalni mediji svakako uzimaju primat u poslednje vreme, ali smatram da štampa još uvek može mnogo toga da ponudi. Drugačija je dinamika pisanja, drugačiji je pristup temama. Tekstovi u štampi daju neku vrstu slobode da se teme obrade na adekvatan način“, kaže Dejan Kostić, glavni i odgovorni urednik akademskog lista Pressing i dodaje da je još jedna prednost štampanih medija to što su tekstovi „sigurniji“ kada su na papiru.

Dejan Kostić, glavni i odgovorni urednik akademskog lista Pressing, Foto: MRCN/M.B.

Nama je sajt srušen i moglo je da se desi da potpuno izgubimo celokupnu arhivu. Štampani tekstovi su otporni na napade virusa i na prolaznost digitalnog sveta“.

Posebna vrednost stvaranja svih izdanja Studentskog informativno-izdavačkog centra je, kako kaže, saradnja sa velikim brojem mladih ljudi, koji tek ulaze u svet novinarstva. Uprkos sve bržem načinu života, Kostić smatra da se način rada mladih novinara ne razlikuje mnogo u odnosu na vreme kada je on počinjao da se bavi novinarstvom.

Oni primećuju određene probleme u društvu i to je nezavisno od generacije kojoj pripadaju. Čini mi se da samo imaju drugačiji pristup, oni su sada daleko ambiciozniji i žustriji nego mi ranije. Imaju mnogo više energije, ali sa druge strane mnogo manje pažnje“, kaže Kostić i dodaje da im saradnja sa starijim kolegama pomaže da iz svojih potencijala izvuku ono najbolje.

Ilija Manasijević, novinar Pressing Junior-a, Foto: MRCN/M.B.

Rezultat rada mladih članova redakcije je i najnovije izdanje Studentskog informativno-istraživačkog centra – Pressing Junior, za koji pišu studenti niškog Univerziteta. Jedan od njih je Ilija Manasijević, koji kaže da ovaj list postoji zbog promocije mladih i talentovanih ljudi u Nišu, ali i prezentovanja kulturnih događaja i istorijski poznatih mesta u gradu.

U ovom listu se mogu naći tekstovi o ragbi klubu „Radnički“, blokčejnu, odnosno bitkoinu kao valuti koja je sve popularnija u svetu, ali i novootvorenoj dramskoj sekciji na Filozofskom fakultetu“, kaže Manasijević.

Uspešna 2018. godina

Tokom prošle godine izdato je ukupno šest Pressing izdanja a pored Akademskog lista Pressing i novog, posvećenog mlađoj publici, objavljen je strip Pressing, koji je u potpunosti posvećen strip autorkama.

Sva izdanja Studentskog informativno-izdavačkog centra; Foto: MRCN/M.B.

Kako kaže glavni i odgovorni urednik Dejan Kostić, teme koje su obeležile prošlu godinu su feljtoni o stvaranju Jugoslavije, koji su inspirisani stogodišnjicom od osnivanja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kao i oni o niškom Džeku Trboseku, prvom niškom serijskom ubici. U ovim feljtonima opisana je, kako kaže Kostić, mračna i slabo istražena prošlost našeg grada između dva svetska rata. On je istakao i ekonomske teme o južnom toku, ali i intervjue sa uspešnim Nišlijama kao što su književnik Nikola Marković, sportistkinja Staša Gejo, strip autorka Jelena Kević Đurđević i drugi.

Ono na šta su čitaoci Pressing izdanja navikli i po čemu je ovaj list poznat, urednik opisuje na primeru rubrike koja se bavi filmom.

Trudimo se da posvetimo pažnju filmskim blok basterima, a pored tih prikaza, želimo da predstavimo i manje poznate autorske filmove. Nadamo se da će neko, čitajući tekst o filmu koji je gledao, pročitati i ovaj drugi tekst i poželeti da pogleda taj neki autorski film. Trudimo se da pišemo o društvenim fenomenima koji su svima prepoznatljivi, ali želimo da to predstavimo na specifičan način“, kaže Kostić.