Niška tvrđava – kulturno dobro za 21. vek

Čuo sam da renovirate most koji povezuje Tvrđavu i centar grada. Predlažem vam da most ne renovirate kao most, nego kao vezu između dve važne lokacije u gradu – Tvrđave i gradskog jezgra. U tom slučaju to ne bi bio most, već kapija. Tako biste iz Tvrđave na centralni trg dolazili prolazeći kroz kapiju“, predlaže profesor arhitekture i urbanizma iz Katara Ali Alrauf.

Niška tvrđava spada u one koje svakodnevno posećuju, kako turisti, tako i meštani. Ipak, treba odgovoriti na izazov pred kojim se nalazi Niška tvrđava, tvrdi profesor Alrauf:

Da li Tvrđavu treba sačuvati samo kao mesto kome se divimo, zaključavamo i tako je odvajamo od zajednice?“. On dodaje da ovakav način čuvanja baštine spada u negativnu prezervaciju.

Čuvanjem samo materijalne vrednosti kulturnog nasleđa ispušta se iz vida davanje nove, savremene funkcije tim objektima. Profesor Alrauf navodi da Tvrđava u Nišu ima specifičnu karakteristiku – interesantan spoj unutrašnjosti, zgrada i zelenog prostranstva.

Ljudi tako neće gledati Trđavu kao arheološko mesto, deo davne prošlosti, već kao nešto što je povezano sa nama i u ovom trenutku“, zaključuje profesor Ali Alrauf.