Niški Monmartr u Niškoj tvrđavi

Bila bi divna inicijativa kada bi naša Tvrđava bila posvećena umetnicima. Mi se zalažemo za to da se u njoj nađe prostor namenjen mladim stvaraocima, neki centar gde bi se umetnici okupljali i imali prilike da izlažu svoja dela, a zašto da ponovo ne oživimo niški Monmartr, koji bi trajao čitave godine“, kaže Nevena Stefanović iz niškog udruženja umetnika ARTEF.

Uz podršku Nišville-a, ARTEF od 2016. godine tokom festivala organizuje Art to go jazzy, koloniju mladih umetnika. Učesnici ove kolonije dosad su bili profesori sa Fakulteta umetnosti, studenti svih nivoa studija, dizajneri, magistri, slobodni umetnici, nastavnici, direktor muzeja iz Srbije. Međunarodni karakter dali su i učesnici iz Bugarske, Makedonije, Gruzije, Argentine, Francuske.

Art to go jazzy je umetnost koja je oslobođena, koja je puna svetlosti i puna slobode. Ljudi koji stvaraju sa nama i mi trudimo se da bude u sinergiji sa ambijentom našeg zaista divnog parka Tvrđave, ali i u sinergiji sa festivalom“, navodi Stefanović i dodaje da je ovo jedna od prilika da umetnost izmeste iz galerijskog prostora.

Prostor u Tvrđavi koji je izabran za ovu koloniju ima simboliku – nekada je bio mesto umetničke škole, kao i mesto na kom su umetnici stvarali dugi niz godina. Nekadašnji ateljei u Tvrđavi izgoreli su u požaru 2003. godine i od tada stoje kao ruglo. Međutim, Stefanović kaže da tokom festivala prostor ispred ateljea bude počišćen i dodatno osvetljen, čime ovi mladi umetnici pokušavaju da skrenu pažnju na manjak mesta gde mogu da stvaraju i izlažu svoja dela.

ARTEF i Art to go jazzy tim, osim naše sagovornice, čine i Jelena Živković, Milena Krstić, Jana Mitrovska, Đorđe Stevanović, Milan Marković, Dušan Stefanović, Novak Novaković, Ana Vukadinović, Nenad Stamenković, Nikola Stojanović, Stefan Sladić, kao i niški umetnik Perica Donkov, čiji je atelje izgoreo 2003. godine.

Neću zaboraviti prvu godinu, kada je jedan stariji gospodin prišao i rekao: ‘Hvala vam što ste oživeli ovaj prostor – to je bilo prvo mesto na kojem sam imao priliku da se upoznam sa umetnošću u našem gradu’“, zaključuje Nevena Stefanović.