Nišville posthumno spaja kralja i kraljicu romske muzike

Nišville
Esma Redžepova i Šaban Bajramović na Nisvill Jazz Festival-u 2005. / Foto: Nisville team

Ovogodišnji program „Prijatelji Šabanu“ biće održan 8. i 9. avgusta na River stejdžu u Amfiteatru na keju, pored spomenika Šabanu Bajramoviću, najavljuju organizatori Nišville Jazz Festival-a. Prvi dan ovogodišnjeg programa nosi simbolično ime „For Esma“, baš kao što je Peti Ostin (Patti Austin) svoj nastup na festivalu nazvala „For Ella“ i posvetila kraljici džeza Eli Ficdžerald (Ella Fitzgerald).

Tačno na dan rodjenja Esme Redžepove, 8. avgusta, nastupiće originalni Esmin sastav „Esma’s Band Next Generation, koji predvodi njen sin Simeon Atanasov, a Esmine pesme izvodiće Eleonora Mustafovska.

River stejdž Nišville Jazz festivala

Osim Esminog orkestra, na River stejdžu nastupiće i Marko Luis, „Muhi Tahiri & friends“ (Švajcarska), „Lilly of the West“ (Bugarska), „Jazzotheria Band“ i „Pasivni Posmatrači Prirode“. Posle ponoći na istoj lokaciji biće emitovani i filmovi o Šabanu Bajramoviću, u sklopu Nišville Movie Summit-a, među njima i film o Šabanu Bajramoviću, iz serijala Romi u Srbiji, u produkciji Media i reform centra Niš.

Podsećanja radi, Nišville Jazz Festival je prvi spojio kralja i kraljicu romske muzike još na Festivalu 2005.  Kasnije, 2008. godine,  Esma Redžepova je, u „Sava Centru“ pevala na koncertu posvećenom tada preminulom Šabanu Bajramoviću. Uz to, Esma je 2010. donacijom pomogla i izgradnju spomenika Šabanu na Keju pored Nišave.

Program na  River stejdžu na keju je tradicionalno besplatan za posetioce, a ovogodišnje, osmo izdanje, programa „Prijatelji Šabanu“ je prvi put pomoglo Ministarstvo kulture sa 200.000 dinara, saopštili su organizatori.