Novac iz rasejanja sigurnije i lakše do Niša

Danas je u niškoj Gradskoj kući potpisan Memorandum o razumevanju između Programa Ujedinjenih nacija za razvoj i Grada Niša, čime je i formalno započeta zajednička realizacija pilot-projekta kojem je cilj usmeravanje i pojeftinjenje slanja novca iz dijaspore.

Memorandum o razumevanju su potpisali zamenica stalne predstavnice Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Stelijana Nedera i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

„Pilot-projekat ‘Doznake zasnovane na blokčejn tehnologiji za grad Niš’, tj. prototip kojim će se ispitati mogućnosti za punu implementaciju, je počeo juna i trajaće do oktobra tekuće godine. On će se realizovati u Nišu, koji je odabran zbog jakih i bliskih veza sa dijasporom, te otvorenosti lokalne samouprave za saradnju, ali i reputacije grada kao centra elektronske industrije i razvoja novih tehnologija“, rekla je u ime UNDP-ja Stelijana Nedera.

„Ovaj projekat predstavlja doprinos prioritetima i naporima Vlade Republike Srbije, posebno premijerke Ane Brnabić, u vezi sa merama digitalizacije i naravno da ima podršku Grada. Verujem da ćemo i proširiti saradnju sa UNDP-jem na neke nove projekte, koji su značajni za naš grad, region i same Ujedinjene nacije“, izjavio je gradonačelnik Darko Bulatović izražavajući zadovoljstvo što je UNDP odabrao Niš za pilot-projekat.

Prema podacima Narodne banke Srbije, prosečan priliv doznaka iz dijaspore je proteklih godina iznosio oko 2,7 milijardi evra, odnosno 8,2 odsto BDP-a, što je bio i ostao jedan od tradicionalno najstabilnijih priliva novca iz inostranstva. Ovi podaci ne čude, s obzirom na to da čak 23 odsto građana naše zemlje ima bar jednog člana svoje porodice u rasejanju.

Ipak, doznake se često upotrebljavaju za ono čemu nisu namenjene, dok su naknade za prenos velike: do deset odsto od ukupnog iznosa. Zato UNDP želi da projektom zasnovanom na „blokčejn“ tehnologiji osigura transparentan i brz transfer, sa provizijom u proseku do tri odsto.

Glavni ciljevi pilot-projekta su: obezbeđivanje praćenja i transparentnosti priliva doznaka iz rasejanja, pre svega iz Nemačke, Švajcarske, Francuske i SAD, u maticu, njihovo usmeravanje ka društveno odgovornoj kupovini i sigurniji, lakši i jeftiniji transfer, bez posrednika.

„Onaj ko iz inostranstva bude slao doznaku, odnosno novac, moći će to da uradi korišćenjem namenske onlajn-platforme, a primalac će tu doznaku iskoristiti za plaćanje računa ili kupovinu namirnica u maloprodajnim objektima pomoću odštampanog vaučera ili aplikacije na svom mobilnom telefonu. Procenjuje se da će u realizaciji pilot-projekta učestvovati do dvesta pošiljalaca i primalaca, koji će biti odabrani putem javnog poziva. Pilot-projekat treba da pokaže kako ovakav način transfera novca funkcioniše, da bi u budućnosti bio mnogo šire primenjivan“, objasnila je Željka Topalović, programska saradnica UNDP-ja za finansije, inače menadžerka pilot-projekta.

„Zbog velikog broja ljudi u dijaspori koji su iz Niša, i uopšte zbog nemalo onih koji šalju novac, došlo se na ideju da bi naš grad bio najpovoljnije mesto da se jedan ovakav projekat testira, ali i zahvaljujući stalnom nastojanju da ovo ponovo bude centar naprednih tehnologija“, potvrdio je Milan Ranđelović, načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niša.

Realizaciju pilot-projekta je u potpunosti podržala Narodna banka Srbije, koja je i sama planirala da testira i eventualno počne sa primenom blokčejn tehnologije za doznake iz dijaspore. Partneri tokom trajanja pilot-projekta biće i kompanije „AID:Tech“ (Irska), koja će donirati blokčejn platformu otvorenog koda, i „Stripe“ (SAD), koja je specijalizovana za bezbedne transakcije putem interneta.

Šta je doznaka, a šta blokčejn?

Doznaka je novčana pošiljka pojedinca zaposlenog u stranoj zemlji upućena pojedincu u zemlji rođenja.

Blokčejn (eng. block + chain) je elektronski spisak prenosa novčanih pošiljki od pojedinca zaposlenog u stranoj zemlji do pojedinca u zemlji rođenja. U njemu je svaka pošiljka predstavljena blokom (block), tj. skupom podataka o pošiljci, koji povezan sa ostalim blokovima formira lanac (chain). Informacije o pošiljkama su transparentne, šifrirane i nepromenljive, čime se obezbeđuju pouzdanost i sigurnost.