Novi informativni portal za mlade

Milivoje Jovanović, Udruženje za razvoj preduzetništva, Ivana Vračkić, Uprava za omladinu i sport Grada Niša, Marko Jovanović i Filip Jovanović, Kapital magazin i Anđela Stojanović, Media i reform centar Niš; Foto: MRCN/B.R

Kako bi pomogli mladima pri traženju posla, praksi ili mesta za volontiranje, Kapital magazin pokreće novi informativni portal posaozamlade.rs. Ova platforma će omogućiti mladima pristup najnovijim informacijama sa tržišta rada uključujući i vesti iz poslovnog sveta, savete za zapošljavanje i pokretanje sopstvenog posla.

„U našoj zemlji više od 30% mladih je nezaposleno. Uzrok jeste ekonomsko stanje u društvu, međutim, mi se bavimo drugim činiocima ove pojave – mladi možda nemaju realnu svest o potrebama tržišta rada, kao i koje su to konkurentne veštine koje bi poslodavci prepoznali. Sa druge strane, nema dovoljno kanala kojima se promovišu i čine dostupnim poslovi za mlade koji ne zahtevaju prethodno radno iskustvo, zato smo i pokrenuli posaozamlade.rs“, izjavio je generalni menadžer Kapital magazina Marko Jovanović.

On dodaje da su izradom ovakve internet platforme želeli da se fokusiraju na mlade i da ovo bude mesto gde će biti objavljene sve prakse i radna mesta koja ne zahtevaju prethodno iskustvo.

„Fokusirani smo na mlade kada govorimo o zapošljavanju i samozapošljavanju. Oni treba da budu aktivniji u traženju posla ili pokretanju nekog sopstvenog biznisa. Ovaj portal je jedan od načina da se to njima olakša. Ankete još uvek pokazuju da oko 65% mladih želi da radi u državnim službama, a tek 5% bi pokrenulo sopstveni biznis. Ovo je šansa da tu sliku promenimo“, poručio je Milivoje Jovanović iz Udruženja za razvoj preduzetništva.

Pokretanje sajta je deo projekta „Informativna platforma za podsticanje zapošljavanja mladih – Posao za mlade“ koji Kapital magazin realizuje uz partnersku podršku Media i reform centra i Udruženja za razvoj preduzetništva. Finansijski pokrovitelj projekta je Grad Niš.