Paralelne priče o dva logora iz Drugog svetskog rata

Izložba „Paralelne priče“ u niškom Oficirskom domu; Foto: MRCN/N.S.

Kao deo Decentralizovane saradnje Niša i francuske oblasti Žironda, otvorena je 15. novembra izložba „Paralelne priče“ u Oficirskom domu. Prikazani su radovi učenika osnovnih škola „Ivo Andrić“ iz Niša i „Alfred Mogen“ iz Gradinjana o dva logora iz vremena Drugog svetskog rata koja su udaljena dve hiljade kilometara, ali im je zajedničko stradanje nevinih žrtava. Ista ova izložba bila je predstavljena građanima Bordoa aprila ove godine.

Cilj saradnje je okupljanje stanovnika Niša i Žironda iz oblasti kulture, omladinskih politika, organske poljoprivrede, ekonomije, a sada se uspostavlja i saradnja u oblasti informacionih tehnologija.

Saradnja pri pripremi ove izložbe uključila je dva bitna faktora: nove naraštaje i antifašističku borbu.

Počasni konzul Francuske u Nišu Saša Miljković i predstavnik Saveta departmana Žironda Žak Respo; Foto: MRCN/N.S.

„Vrlo je važno da u to budu uključene školske ustanove, naročito po pitanju logora koji su postojali u nacističkoj Nemačkoj“, izjavio je Žak Respo, predstavnik Saveta departmana Žironda, i dodao da je važno da se mladima podigne svest i da im starije generacije „usade borbu za prava svih“.

„Bilo koja aktivnost Srbije u Evropi, a samim tim i Grada Niša biće ubuduće na regionalnom nivou“, izjavio je počasni konzul Francuske u Nišu Saša Mijković. On dodaje da je važno razvijanje, takozvane lokalne diplomatije. „To su obični građani, mladi koji imaju ideje, koji žele nešto razmene, stručnjaci koji mogu da daju nešto“, objašnjava.

„Uskoro Srbija će biti u Evropi, a želimo da Evropa bude mesto gde postoji bratstvo, poštovanje drugih, isto tako volja za obogaćivanjem u kontaktu sa drugima“ rekao je Respo.

Cilj saradnje je okupljanje stanovnika Niša i Žirodna iz različitih oblasti; Fpto: MRCN/N.S.

Tako dobijamo probuđene građane, otvorenih vidika i željne razmene, a isto tako obogaćujemo sopstvenu zajednicu time što dozivamo druge da dođu kod nas, a oni nas da idemo kod njih“, ocenio je Mijković.

Posetioci su imali priliku da čuju javno čitanje dela drame „Francuski poljubac“ Nebojše Ozimića, koja će biti adaptirana u dvojezičnu predstavu. Na kraju svečanosti pušten je prvi deo filma „Priča o slobodi“ reditelja Vladimira Đorđevića koji je snimljen u produkciji Media i reform centra 2016. godine.