Peti Ostin: Za džez je potrebna duša i intelekt

Peti Ostin
Peti Ostin / foto: Dejan Tasić

Peti Ostin (Patti Austin) poznata američka džez i R&B pevačica nastupiće večeras, prvi put u Srbiji, na Nišville jazz festivalu. Ona će izvesti program posvećen stogodišnjici rođenja Ele Ficdžerald (Ella Fitzgerald) i time obeležiti i svoj 67 rođendan koji je upravo danas. Za nju kažu da je Elina naslednica, s obzirom na to da je bila nominovana za nagradu Grammy za album iz 2002. „For Ella“.

„Ella je izuzetno važna, na mnogo nivoa, najpre zato što je bila žena u poslu u kome su uglavnom dominirali muškarci, ali i zato što je definisala poseban stil pevanja, poseban način interpretacije američkih standarda (Great American Songbook)u čemu je postala pravi majstor. Ona je zaista značajna za džez, ali i za muziku uopšte, kaže Peti Ostin za Media i reform centar Niš.

Peti Ostin / foto: MRCN / N.S

Peti smatra da džez, ali i sva ostala muzika, zahteva određeni nivo kulture. Da bi se ta ljubav prenela na mlađe naraštaje, oni pre svega moraju da „slušaju džez“.

Moraš da slušaš, razumeš, da zaista uživaš u toj muzici kao u odličnom obroku. Da u njoj uživaš kao što uživaš recimo u ručno šivenoj haljini, koju obučeš i kažeš: „Zar nije prelepa!“. Ali tek kad saznaš kako je napravljena i šta je sve trebalo da se uradi da bi nastala, odmah počinješ više da je ceniš. Ista stvar je i sa muzikom. Pogotovo sa džezom koji nastaje iz duše i iz intelekta. Duša je tu, ali za intelektualni deo treba malo veštine. Moraš da se udubiš u to što radiš. Znam da mnogi mladi ljudi kada čuju džez muziku zavole je odmah. Ne znaju zašto, ali je zavole“, kaže ona.

Peti nije htela da izdvoji nijednu Elinu pesmu kao najdražu, jer je, kako kaže „previše njenih pesama koje joj se dopadaju. To je kao da pitate nekog ko ima desetoro dece, koje mu je najdraže“. Peti Ostin je ove godine objavila još jedan tribjut album „Ella: Now & Then“. Večeras nastupa na Earth stejdžu od 21.30h.