Poglavlje 27 – Za bolji kvalitet životne sredine u Srbiji

Kada je zaštita životne sredine u Srbiji u pitanju, neophodno je podići stepen reciklaže i razdvajanja otpada. Osim toga, veoma veliki problem predstavlja opasni otpad, i istorijsko zagađenje, istaknuto je na konferenciji „Odgovorno upravljanje otpadom i Poglavlje 27“ održanoj u Nišu.

Šef Pregovaračke grupe 27 Ivan Karić ovom prilikom istakao je da Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka Evropskoj uniji u oblasti zaštite životne sredine registruje određene pomake, ali da još uvek postoje nedostaci koje je potrebno otkloniti. On je naveo da se nastavlja izrada pregovaračke pozicije 27.

„Pripremili smo prvi nacrt koji ovih dana ide u Brisel na neformalne konsultacije. To još uvek ne znači da smo spremi da otvorimo poglavlje. Proći će nekoliko krugova konsultacija, i Srbija će, nakon toga, verovatno imati dokument sa kojim može da otvori pregovore sa Evropskom unijom“, kazao je Karić.

U tom dokumentu će, kako je naglasio, biti definisani svi rokovi, svi izvori finansiranja, kao i „sve što moramo da uradimo u narednom periodu da bismo ispunili standarde i kriterijume Evropske unije“.

Ipak, Karić ističe da ono što je mnogo važnije i za Vladu Republike Srbije i Ministarstvo zaštite životne sredine, jeste to što ćemo zahvaljujući tom dokumentu, ali i naporima koje svi zajedno činimo, imati bolji kvalitet životne sredine u Srbiji.

„Odgovorno upravljanje otpadom i Poglavlje 27“ / Foto: Nikola Milošević

Olivera Milošević iz organizacije Zeleni ključ istakla je da su pred Srbijom veliki zadaci.

„Očekuje nas veliki posao kada je Poglavlje 27 u pitanju, i to ne samo ministarstvo, već i civilno društvo i sve institucije koje čine jedan veliki i kompleksan sistem zaštite životne sredine u Srbiji“.

Naglasila je i da se nada da će da šira javnost, posredstvom medija, saznati i shvatiti koliko je Poglavlje 27 važno za Srbiju i koliko je kompleksno, te da je u oblasti zaštite životne sredine neophodna i uključenost građana.

Cirkularna ekonomija – kad otpad postane sirovina

Na konferenciji je, između ostalih, govorio i Siniša Mitrović, rukovodilac službe za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije.

On je istakao da je cirkularna ekonomija evropski paket koji je došao iz Brisela 2015. godine, i koji je dobrovoljni paket koji bi trebalo da podigne konkurentnost posebno male i srednje ekonomije u Srbiji.

„To jeste naša glavna doktrina – ozelenjavanje sektora industrije, zato što smo shvatili da je proces evropskih integracija takav da to treba prevesti na pitanje konkurentnosti. Danas ne možete ići na evropsko tržište ako u svoj proizvod nemate ugrađene kapacitete obnovljivih izvora energija, ako nemate reciklabilne komponente“.

Sa tim u vezi, naglasio je da je cilj u ovoj oblasti „da zavrtimo ceo krug između javnog sektora, malih i srednjih preduzeća, i da ono što je u jednom sistemu otpad u drugom sistemu postane sirovina.

Odgovorno upravljaj otpadom!

Podsećanja radi, Udruženje Zeleni ključ i Asocijacija ekoloških organizacija Zelena lista Srbije održali su konferenciju „Odgovorno upravljanje otpadom i Poglavlje 27“ u ponedeljak, 4. juna.

U susret 5. junu – Danu planete Zemlje i zaštite životne sredine, pokrenut je razgovor sa akterima koji utiču na sistem upravljanja otpadom u Nišu i Srbiji.

Skup je održan uz podršku programa CSOnnect, koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC) i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), i u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga.

„Odgovorno upravljanje otpadom i Poglavlje 27“ / Foto: Nikola Milošević

Nakon konferencije, u Oficirskom domu održan je prateći program. Otvorena je izložba fotografija na kojoj su predstavljene divlje deponije, ali i lepša strana grada Niša.

 

Učenici niških srednjih škola i studenti predstavili rezultate istraživanja, infografike, kreativne torbice i eko-film, i prisutne upoznali sa problemima zaštite životne sredine iz njihove perspektive.