PopUp ambasada donosi nam čajanku, zanatsko pivo i razgovore o položaju žena

Britanska ambasada će 7. i 8. marta otvoriti svoju prvu PopUp (pokretnu) ambasadu u Nišu, u prostorijama Media i reform centra Niš. Tokom ta dva dana održaće se i brojne aktivnosti putem kojih će se zainteresovanima približiti rad Ambasade, pokazujući značaj britansko-srpskih diplomatskih odnosa koji traju već više od 180 godina.

Na otvaranju, u četvrtak, 7. marta u 14 časova, prisutnima će se obratiti Džon Šarp, prvi sekretar Britanske ambasade. Vеć od 15.30 počinje radionica “Da li je IT samo za muškarce?”, na kojoj će govoriti dr Vera Marković, profesorka Elektronskog fakulteta u Nišu, šefica Katedre za telekomunikacije Jelena Popović, Product Owner @Jatheon Technologies, Miloš Bošković, programer i aktivista, i Vitomir Ognjanović, Simplicity & Južne vesti.

U velikoj sali Gradske skupštine u 17 časova počinje Čajanka i promocija knjige o ser Tomasu Liptonu, gde će govoriti Dragan Bisenić, autor knjige, zatim dr Dušan Milisavljević, sekretar Šarp i Dobrivoje Milovanović, Unilever.

Craft Beer Revolution Talk zakazan je za 18.30 u pivnici Ministarstvo, uz britansku muziku.

U okviru PopUp ambasade mlada Nišlijka Lena Jovanović dobiće priliku da bude „ambasadorka na jedan dan“ i da asistira britanskom ambasadoru Denisu Kifu u njegovim diplomatskim dužnostima tokom 8. marta.

Gde je mesto žene u Srbiji?

Povodom Međunarodnog dana žena, Britanska ambasada u saradnji sa Media i reform centrom Niš organizuje Gradski forum pod nazivom Kuhinja ili kancelarija – Gde je mesto žene u Srbiji? u petak, 8. marta u 13 časova.

Da li je Srbija i dalje patrijarhalno društvo ili kuhinja više nije rezervisana samo za žene? Da li su javna sfera i biznis sektor otvoreni i za njih, i u kojoj meri? Šta olakšava, a šta otežava građenje karijera žena? Koliko je razvijeno žensko preduzetništvo u Srbiji, a kakva je britanska praksa?

Na forumu će govoriti Denis Kif, britanski ambasador u Srbiji,dr Nevena Petrušić, profesorka Pravnog fakulteta u Nišu i bivša poverenica za ravnopravnost, Milan Babić, predstavnik Deli prostora za kreativno delovanje i Sonja Novak, Chevning stipendistkinja. Moderiraće Zorana Ristić.


Moderni diplomatski koncept PopUp (pokretne) ambasade započeo je 2016. godine jedan švajcarski ambasador, u cilju zbližavanja ljudi i samim tim građenja nove vrste bilateralnih odnosa između dve države. Od tada diplomate širom sveta razvijaju dalje ovaj koncept kako bi podstakli kvalitetnu i otvorenu komunikaciju i nove formate rada u diplomatiji.