PREDSTAVLJANJE IZVEŠTAJA EVROPSKE KOMISIJE – PREPORUKE O DECI

Sreda, 30. maj 2018. godine, 13h

Media i reform centar Niš, Obrenovićeva 38

Na nedavnom predstavljanju Godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije, šefica političkog sektora u Delegaciji EU u Srbiji Nora Heirinen istakla je da „Vlada Srbije mora da obezbedi istinski participativni proces, i da uključi kako ’obične građane’, tako i civilni sektor i zainteresovane grupe“.

Koliko su deca u Srbiji deo participativnog procesa, a koliko bi trebalo da budu uključena u izradu strategija, propisa, zakona i u donošenje odluka koje ih se tiču? Na koje sve načine glas dece i mladih može da se čuje i dopre do nadležnih? Šta država treba da uradi za dečja prava i bolji položaj dece u Srbiji? Koje su preporuke proizašle iz rada predstavnika Otvorenog kluba sa decom?

Odgovore na ova pitanja daće učesnici gradskog foruma:

  • Saša Stefanović, direktor Mreže organizacija za decu Srbije – MODS
  • Danka Đukić, MODS
  • Kristina Anđelković, učesnica u izradi preporuka
  • Mladen Milutinović, moderator

Građani će moći uživo da prate i komentarišu gradski forum na Facebook stranici Media i reform centra Niš, kao i da postavljaju pitanja i ostavljaju komentare na samom događaju, ili putem tvitera korišćenjem #gradskiforum.

Gradski forum deo je projekta „Partnerstvo za održivi razvoj“ koji realizuje konzorcijum organizacija civilnog društva. Cilj je povećanje učešća građana u održivom razvoju zajednice kroz iniciranje redovne i direktne komunikacije između građana i predstavnika vlasti, ali i jačanje saradnje i komunikacije organizacija civilnog društva i medija sa nosiocima vlasti i insitucijama, što predstavlja osnovu svakog demokratskog procesa.