Predstavljen Konkurs razvoja zadrugarstva u Nišavskom okrugu

Razvoj zadrugarstva u Nišavskom okrugu; Foto: MRCN/B.R.

Predstavnici Narodne skupštine, Grada Niša, opština Gadžin Han i Merošina, kao i predstvanici zadruga iz tih opština predstavili su Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2017. Konkurs je raspisala Kancelarija ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća.

Konkurs je namenjen podsticanju stvaranja novih i obnavljanja postojećih zadruga na teritoriji Srbije, a posebno u pet opština juga Srbije koje su i najsiromašnije, a imaju sve potencijale za razvoj poljoprivrede.

Narodni poslanik Hadži Milorad Stošić ističe da je ideja o ponovnom razvoju zadrugarstva naišla na odobravanje i podršku svih nivoa vlasti, kao i pojedinih institucija poput Srpske akademije nauka i umetnosti. On dodaje da je glavni cilj ponovnog stvaranja zadruga, obnova i oživljavanje sela u Srbiji.

„Moramo stvoriti uslove u našim selima da mladi ostaju, ali i da pokušamo da vratimo neke koji žele da rade tu“, rekao je Stošić.

Saša Đorđević, predsednik opštine Gadžin Han; Hadži-Milorad Stošić, narodni poslanik; Svetozar Aleksov, član Gradskog veća Niš; Foto: MRCN/B.R.

Zadrugarstvo je, po rečima predsednika opštine Gadžin Han Saše Đorđevića, u poslednjih tridesetak godina bilo anatemisano i propalo. On ističe da se zadruge vraćaju pravim osnovama, a to je udruživanje proizvođača, što doprinosi da proizvođači dobiju kvalitetnu novu opremu od države, kao i mogućnost da proizvode plasiraju kvalitetnije.

Svetozar Aleksov, član Gradskog veća Niša, objašnjava da na jugu Srbije, u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom okrugu postoji 31.221 porodično gazdinstvo, od kojih oko 8.000 na teritoriji Nišavskog okruga. Svrha konkursa je, kako on navodi, bolja i kvalitetnija poljoprivredna proizvodnja, uz pomoć i podršku većeg broja minstarstava.

Ovogodišnji konkurs je pilot program, a naredne godine se očekuje i više zainteresovanih proizvođača. Aleksov ističe da inicijativu, međutim,  moraju da preuzmu sami poljoprivredni proizvođači.

Saša Milosavljević, predsednik upravnog odbora pčelarske zadruge Bee Cooper, ističe da akcenat treba da bude na samoodrživosti zadruge i da zadrugari moraju da vide lični interes kroz interes same zadruge. On dodaje da zainteresovani koji se udruže moraju da naprave program koji je održiv i koristan,  i sa elementima razvoja same zadruge.

Poljoprivredna zadruga Zaplanjski zasad bavi se proizvodnjom, preradom i plasmanom lekovitog bilja. Njen direktor Zoran Ilić objašnjava da je sve što će biti ubrano sa parcela do kraja godine već plasirano na tržište. Potrebno je vreme kako bi se došlo do stalne zarade, objašnjava on, i dodaje da to nije problem jer je isplativo.

Milosavljević navodi primer siromašnih porodica iz opštine Gadžin Han koji traže socijalnu pomoć iz lokalne kase. Za njih postoji drugo, bolje rešenje – zadruga, dodaje on i objašnjava da ona može da im omogući obradu zemlje opremom i sredstvima dobijenim od Ministarstva, i zaradu, uz ulaganje samo sopstvenog rada. Time se ostvaruju uštede u lokalnom budžetu.

Više informacija o Konkursu, kao i prijavni formular možete naći ovde.