Preko 88 odsto mladih želi da napusti zemlju

Dimitrije Jovanović, Gimnazija "Bora Stanković" Niš, Mila Jocić, AzBuki, Branislav Kačar, gradski većnik za omladinu i sport i Dragana Lazarević, AzBuki/ Foto: M.S

Predstavnici udruženja AzBuki predstavili su projekat „Želim da ostanem u Srbiji“ kojim žele da pruže podršku mladima u Nišu da izaberu i pohađaju fakultet  koji će im u budućnosti obezbediti egzistenciju. U okviru projekta, od novembra 2016. do januara 2017. sprovedeno je istraživanje među hiljadu studenata Univerziteta u Nišu, koje je pokazalo da preko 88% mladih želi da napusti zemlju. Iz udruženja AzBuki kažu da je ideja projekta da kroz obuke, javne debate i panel diskusije mladi skrenu pažnju zajednice na sopstvene potrebe, kako bi se stvorilo pogodno tle za njihov dalji razvoj i sprečio odlazak  iz zemlje.

Odlazak visokoobrazovane i stručne radne snage smanjuje sposobnost jedne zemlje da se razvija. Potrebno je podići kvalitet i efikasnost obrazovnog sistema, potrebno je da postoji relacija nauka- privreda- obrazovanje. Svi moramo zajednički da delujemo na ovim poljima. Organizovanjem panel diskusije, koja je bila završnica ovog projekta, mi smo uspeli da spojimo znanje i iskustvo – mlade ljude, studente, učenike, profesore, predstavnike Grada i Univerziteta. Svi smo se sloižili oko jednog: da država mora da sudeluje i pomogne. Samo zajedničkim snagama mi ćemo moći da osnažimo mlade ljude na njihovom putu obrazovanja i samim tim se nadamo  njihovom ostanku u zemlji“, kaže Dragana Lazarević iz udruženja AzBuki.

U  udruženju  smatraju da je projekat uspešan ukoliko uspeju da mlade informišu o mogućnostima koje im grad i država pružaju, a oni to prepoznaju i iskoriste. Projekat „Želim da ostanem u Srbiji“ realizuje se u partnerstvu sa Gimnazijom „Svetozar Marković“, Univerzitetom u Nišu i Kancelarijom za mlade grada Niša, uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.