Radio nekad i sad: Intervju sa Ozrenom Rašićem, I deo

Doajen niškog radio novinarstva Ozren Rašić; foto: MRCN/M.D.

„Radio će se slušati uvek jer on ne okupira čoveka kompletnog – on ga drži pored sebe, ali mu dozvoljava da još nešto radi uz to“, kaže doajen radijskog novinarstva u Nišu Ozren Rašić.

Nakon četrdeset godina rada, poznati glas koji je budio Nišlije završava svoju zvaničnu karijeru. Od 1. februara 1978. do 31. oktobra 2018. godine Ozren Rašić je kao novinar i voditelj Radio Niša, a nakon gašenja ove stanice, kao dopisnik Prvog programa Radio Beograda, upisao svoje ime u istoriju Niša.

Uprkos svim pokazateljima o praćenju radija, naš sagovornik kaže da nema bojazni da će se ovaj vid medija sasvim ugasiti:

„O perspektivi radija mnogo se i često govori uvek kada se pojave neki novi mediji. Tako se govorilo i kada se pojavila televizija, internet i portali. Međutim, radio je sve te bitke izdržao i zadržao svoje mesto. On ima svoje mesto i ima, po mojoj proceni, i dobru perspektivu – ostaće stari, dobri radio. Za svaku robu ima mušterija, i za radio ima slušalaca“.

Ponikavši u redakciji Radio Niša, Ozren Rašić ističe da je učenje novinarskog zanata u samoj medijskoj kući najdragocenija stvar. Počeo je od reportera, zatim bio voditelj programa uživo na Radio Nišu, a karijeru je krunisao upisivanjem svog imena u listu novinara Radio Beograda.

Opšte obrazovanje ključno je za novinarstvo, ali ono mora da se obogaćuje. Tajna dugog opstanka u novinarskom poslu, otkriva naš sagovornik, jeste svakodnevno učenje i praćenje trendova:

Ja sam morao svakog dana, iako mi je 65 godina, da se resetujem, da živim sa vremenom i da pratim sve što se događa, jer začas ispadnete iz voza ako ne pazite. Osnova zanata je tu, ali prateći televizijske i radio emisije, naučim ponešto. Čovek mora da nauči nešto novo da bi bio interesantan“.