Radnički pre 55 godina ušao u Prvu saveznu ligu pobedom protiv Vardara

foto: privatna arhiva Miodraga Kneževića Kneza, Doček u Nišu, nakon ulaska Radničkog u Prvu saveznu ligu

Pre 55 godina, 3. juna 1962. niški fudbalski klub „Radnički“, prvi put, ušao je u Prvu saveznu ligu. Ovo je bila prekratnica za klub, a utisci sa slavlja, koje je usledilo, prepričava se i danas. Miodrag Knežević Knez, golman, a kasnije kapiten i direktor Radničkog, kaže da je to što su tada doživeli po povratku u Niš nešto što se rečima ne može opisati.

„Kompletan saobraćaj u Nišu je bio zaustavljen. Autobusi – to ništa nije radilo! Slavlje je trajalo čitave noći. Igrači su nošeni na rukama, a ljudi su im davali bukete cveća. Ja sam tada bio na početku svoje karijere. Teško je opisati  kako se čovek  oseća u  trenutku kad je dostigao nešto tako veliko i uključio se u elitu jugoslovenskih prvoligaških klubova. Niš je bio, tako mogu slobodno da kažem, centar fudbalskog sveta tog dana, priča Knez.

foto: Media i reform centar Niš, Miodrag Knežević Knez

Put Radničkog do Prve savezne lige bio je dug. Od osnivanja 1923. godine, klub se takmičio u nižim rangovima, a 1958. ušao je u Drugu saveznu ligu. Četiri godine kasnije klub je stekao pravo da igra kvalifikacije za Prvu ligu sa Vardarom u Skoplju. Liga je do tada brojala 12 klubova, a odlukom Fudbalskog saveza Jugoslavije ona je proširena na 14. Prva utakmica je u Nišu  završena rezultatom 1-1. Revanš u Skoplju završen je rezultatom 0-0. Sledili su produžeci, dva puta po 15 minuta, a rezultat se nije promenio. O pobedniku i novom članu Prve savezne lige je trebalo da odluče jedanaesterci.

„Tada su se jedanaesterci izvodili, ne kao sada naizmenično, jedan po jedan, nego je jedna ekipa izvodila svih pet, pa zatim druga i ukupni skor bi određivao pobednika“, objasnjava, za Media i reform centar Niš, Miodrag Knežević Knez. „Prvi su jedanaesterce izvodili igrači Vardara. Od pet su postigli četiri gola, što smo isto uradili i mi i ponovo je rezultat bio nerešen: 4-4. Posle toga su naizmenično izvođeni jedanaesterci. Prvo je šutirao Vardar. Kvalitetan igrač i kapiten ekipe, Časlav Božinovski, promašio je jedanaesterac, da bi naš Vitomir Sovrović postigao gol i tim golom smo postali članovi Prve lige.

U ekipi Radničkog igrali su: Knežević, Dimovski, Cvetković, Nikolić, Grbić, Jocić, Balov, Ostojić, Radivojević, Sovrović i Jeremić.

Tim Radničkog iz prve godine takmičenja u Prvoj saveznoj ligi

Ulazak Radničkog u Prvu saveznu ligu bio je prekratnica u razvoju kluba. Odmah je formirana fudbalska škola koja je dala mnoge prvotimce. Stadion „Čair“ završen je 1963. godine. Klub osvaja prvi trofej od međunarodnog značaja 1975. godine, kada postaje pobednik Balkanskog Kupa. Najveći uspeh u istoriji Radnički postiže 1982. godine, kada je došao do polufinala Kupa UEFA.