Razgovor o knjizi „Gospodari medija“

Utorak, 29. maj 2018. godine, 13 sati

Media i reform centar Niš, Obrenovićeva 38

Niški kulturni centar, Izdavačka kuća Clio i Media i reform centar Niš organizuju razgovor o knjizi GOSPODARI MEDIJA – Spin doktori i manipulacija javnošću u službi vlasti, čiji je autor Marčelo Foa.

U razgovoru će učestvovati:

  • Maja Vukadinović, urednica edicije Multimedia
  • Zoran Aracki, profesor Filozofskog fakulteta, Niš
  • Miroljub Radojković, profesor Fakulteta političkih nauka, Beograd
  • Zoran Hamović, glavni urednik IP Klio
  • Moderatori: Velibor Petković i Branislava Jovanović

O autoru

Marčelo Foa rođen je 1963. u Milanu. Novinarsku karijeru počinje 1989. u milanskom dnevniku Đornale, a već četiri godine kasnije postaje šef spoljnopolitičke redakcije tog lista. Od 2005. pojavljuje se u ulozi specijalnog izveštača i počinje saradnju sa mnogim inostranim medijima. Živi i radi u Švajcarskoj, u Luganu, gde predaje međunarodno novinarstvo i vodi izdavačku kuću Korijere del Tićino. Suosnivač je Opservatorije evropskog novinarstva.

O knjizi

Rašireno je mišljenje, posebno na Zapadu, da su u eri informacija kao spektakla i sami političari žrtve sveopšte medijske dominacije. Da li je zaista tako? Čini se da je upravo obrnuto, zato što su, zahvaljujući spin doktorima, vlasti naučile kako da prividnu medijsku svemoćnost iskoriste za sopstvene potrebe. Marčelo Foa objašnjava kako je i zašto moguće usmeriti medije u željenom pravcu, često bez jasne svesti novinara da učestvuju u takvim operacijama. Knjiga osvetljava pozadinu mnogih istorijskih događaja – od atentata na predsednika Kenedija do rata u Siriji, otkriva tehnike i trikove kojima se služe medijski eksperti i ujedno nudi istorijski prikaz razvoja fenomena spina od Bernajsa do naših dana. Za čitaoce u Srbiji biće posebno interesantni primeri medijske manipulacije, kreirani u velikim američkim PR agencijama, tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije.