Raznovrstan program 43. NIMUS-a

Foto: MRCN/A.S.

Niške muzičke svečanosti će, po 43. put, biti održane od 21. oktobra do 3. novembra na tri lokacije u Nišu, i sa raznovrsnim programom.

Niški simfonijski orkestar tradicionalno će otvoriti festival 21. oktobra od 19 sati, u Velikoj sali Doma Vojske. Pod dirigentskom palicom Svilana Simeonova izvešće Bramsovu Simfoniju broj 3. Iste večeri, na ostvaranju, nastupiće i ruski violinista Jurij Revič koji će izvesti Paganinijev Koncert za violinu i orkestar.

U okviru ovogodišnjeg NIMUS-a biće održana i promocija dva diska grupe Hazari. Albume „Trogir“ i „Vizionari“ predstaviće publici vođa grupe Dragomir Milenković 24. oktobra od 20 sati u Maloj sali NKC-a.

„Dragomir Milenković, zapravo grupa Hazari je potekla iz Niša, osnovana je u Nišu 1991. godine i to je bio neki razlog zašto želimo da pomognemo i da se planira ova muzika, etno-džez“, rekla je Vesna Bratić, selektorka NIMUS-a.

Niška crkveno-pevačka družina „Branko“ ove godine nastupiće na NIMUS-u povodom 130 godina postojanja. Dela Mokranjca, Čajkovskog, Česnokova i Arzumanova Branko će izvesti u Svetosavskom domu u porti Saborne crkve 2. novembra od 20 sati.

Od ostalih izvođača, organizatori izdvajaju i nastup Jovana Kolundžije koji je već predeset i jednu godinu na muzičkoj sceni, ali i goste iz Španije, Italije, Rusije i Bugarske. Kompletan program i satnicu možete pročitati na sajtu festivala.

„Što se tiče budžeta, on je bitno smanjen. Mislim da NIMUS zaslužuje da ima veći budžet. Naš pandan, BEMUS, ima više nego dupli budžet. Barem po imenima koje svake godine možemo videti na našem festivalu ne zaostajemo ni za BEMUSom, ni za NOMUSom“ rekao je Svetozar Vezenković, umetnički direktor NIMUS-a i zahvalio se Gradu Nišu, ali i Unicredit banci koja je ove godine podržala festival.

Karte su u prodaji na blagajni Niškog simfonijskog orkestra. Redovna cena za veče je 400 dinara, a đaci, studenti i penzioneri karte mogu kupiti za 250 dinara.