Reakcija Inicijative „Ne damo niški aerodrom“ povodom odlaganja sednice Skupštine Grada

ilustracija: FB stranica Inicijative "Ne damo niški aerodrom"

Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ oglasila se povodom odlaganja sednice Skupštine Grada Niša na kojoj bi odbornici trebalo da glasaju da li su za ustupanje Aerodroma „Konstantin Veliki“ Republici ili protiv te odluke. Reakciju Inicijative prenosimo u celini.

Odlaganje sednice Skupštine Grada Niša zabrinjava inicijativu „Ne damo niški aerodrom“. Po tvrđenju niškog poverenika SNS Zvezdana Milovanovića prenetom na portalu Južne vesti, ova odluka je doneta na sastanku SNS-a u Beogradu, što ukazuje ne samo na centralizaciju lokalnih procesa odlučivanja, ved i na kompromitovanost te odluke jer je na nju uticala zainteresovana strana – stranka u vlasti na republičkom nivou koji očekuje da niški aerodrom dobije na poklon.

Ipak, u potpunosti podržavamo deo saopštenja da u javnosti ima „pojedinaca i raznoraznih interesnih grupa“ koje iznose dezinformacije. U interesu javnosti zahtevamo od Skupštine Grada Niša da objavi svoja saznanja koji su to pojedinci i interesne grupe, jer to inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ od početka želi da utvrdi.

Do sada smo utvrdili da su pojedinci koji su dezinformisali javnost:

  • Darko Bulatović, trenutni Gradonačelnik Niša – od mnogih izjava punih dezinformacija, Bulatović je za portal niskevesti.rs rekao da postoji ugovorna obaveza prema državi i Ministarstvu odbrane za zemljište preuzeto od Vojske. Inicijativa je objavila taj ugovor i dokazala da on nema veze sa poklanjanjem niškog aerodroma jer ugovor pokriva i područje kasarne „Bubanjski heroji“ za projekat Novi Niš. Zabrinjava i to što je tom prilikom Gradonačelnik naveo i netačnu godinu potpisivanja ugovora, kao i nepoznavanje lokalnih finansijskih prilika jer je procenio da niški budžet godišnje vredi 4.5 milijardi dinara (što je za trećinu manje od realne vrednosti).
  • Zorana Mihajlović, ministarka u trenutnoj Vladi Srbije i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije u mandatu od 2017-2022, iznosili su u javnost suprotstavljene izjave koje su dodatno zbunile i dezinformisale javnost. Ministarka je u obraćanju medijima u Nišu u februaru mesecu govorila o tome da „nije pregovarano o limitiranju putnika“ za niški aerodrom, dok je predsednik Države dao izjavu RTS-u da postoji ograničenje za niški i još dva aerodroma u Srbiji „na milion putnika u slededih 12 godina“. Prihvatamo mogudnost da su ova dva različita stava posledica lične neinformisanosti, a ne nužno i namerno dezinformisanje javnosti. Javnost u Nišu je dodatno bila zabrinuta izjavom predsednika da „Nišlije mogu da zadrže aerodrom, ali da ne traže pare“, a još nije utvrđeno u kom svojstvu je on govorio na ovu temu s obzirom na nadležnosti predsednika i Ustavnu obavezu da „Predsednik izražava državno jedinstvo Republike Srbije“, što bi trebalo da pokriva i teritoriju Grada Niša.

Što se tiče navedenih „interesnih grupa“, izuzetno nam je drago da je Skupština Grada na putu da ispuni zahteve naše inicijative. Upravo je „Ne damo niški aerodrom“ prvi i zahtevao da se po tom pitanju preduzmu sledede mere:

  • Da država objavi nepotrebno skriveni ugovor između francuskog koncesionara i Republike Srbije u vezi aerodroma Nikola Tesla u Beogradu kako bi se otklonila sumnja da je posao poklanjanja aerodroma u Nišu deo ostvarenja privatnog, a ne javnog interesa
  • Da država javno objavi da li postoje zainteresovani koncesionari za aerodrom Niš i kakvi su tačni njihovi zahtevi i planovi, ukoliko postoje
  • Da grad Niš obezbedi izradu detaljne studije ekonomske isplativosti posla poklanjanja niškog aerodroma Republici i da javno predstavi Nišlijama i Nišlijkama podatke o ekonomskim i budžetskim posledicama ovog posla.

Pozivamo Skupštinu Grada da u interesu javnosti dopuni listu „pojedinaca i interesnih grupa“ sa jasnim obrazloženjima kako su data u ovom saopštenju.

Zbog svega navedenog mirni protest građana se održava 10. aprila od 9 časova ispred Skupštine grada Niša.

Radi bududeg preciznog, ali i vaspitanijeg izražavanja Skupštine Grada u saopštenjima, želimo da pojasnimo da termin „interesne grupe“ može da označava i grupe koje se bore u javnom ili koje se bore protiv javnog interesa.

Grupe koje se bore u javnom interesu to čine tako što odgovorno i transparentno donose odluke, u skladu sa procedurama, obaveštavajući javnost o svim dokumentima koje ima u posedu i vodeći dijalog sa građanima.

Grupe koje rade protiv javnog interesa su grupe koje rade mimo procedura, donose odluke skriveni od javnosti, iza zatvorenih vrata, na tajnim sastancima, skrivajući dokumentaciju, najčešće u interesu privatnog lica, na štetu javnosti.

Kakav je način delovanja Skupštine Grada? Kojoj od ove dve grupe vi pripadate?

Inicijativu Ne damo niški aerodrom čine: Miloš Bošković, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Proaktiv, Media i Reform Centar, Udruženi Pokret slobodnih stanara

Za više informacija i za dopunu liste pojedinaca koji su dezinformisali javnost i „interesnih grupa“, molimo vas kontaktirajte predlagača odluke o odlaganju, šefa odborničke grupe SNS, Zorana Perišića – twitter nalog: @GradonacelnikNi