Saopštenje za javnost – „Fašizam Matice srpske?!?“

*U nastavku teksta u celosti prenosimo Saopštenje za javnost „Fašizam matice srpske?!?“ Stalne konferencije romskih udruženja građana: Lige Roma, Udruženog pokreta slobodnih stanara Niš (UPSS) i YUROM Centra:

Fašizam Matice srpske?!?

Liga Roma / Stalna Konferencija romskih udruženja građana, Udruženi pokret slobodnih stanara, Niš (UPSS) i YUROM Centar najoštrije osuđuju akte protivustavnog delovanja Matice srpske iz Novog Sada.
Neonacistička propaganda, promovisanje ideja fašizma, izazivanje rasne i verske netrpeljivosti, kao i otvoreno zastrašivanje najvećeg dela romske nacionalne manjine, pripadnika drugih nacionalnih manjina, kao i svih, demokratski i antifašistički orijentisanih, građana, su sasvim izvesne posledice delovanja Matice srpske u poslednje vreme.
Namerno organizovanje i pozivanje lidera i ideologa evropske ekstremne i neofašističke desnice (Alternative za Nemačku) Marka Jongena i Gece Kubičeka uoči obeležavanja 2. avgusta – Međunarodnog dana sećanja na Rome, žrtve genocida, predstavlja izrugivanje i potcenjivanje žrtava stradalih od naci-fašista u Drugom svetskom ratu.
Imajući u vidu da se Matica srpska finansira novcem građana Srbije i da ovakvim svojim delovanjem predstavlja društvenu opasnost, propagirajući, šireći i odobravajući neofašističku i neonacističku ideologiju, Liga Roma, UPSS i YUROM Centar zahtevaju od nadležnih državnih i pokrajinskih organa, zabranu ovakvog delovanja ove institucije, koja pod velom umetnosti i nauke, na teret državnog budžerta, koji pripada svim građanima Srbije, sprovodi i afirmiše profašističku i pronacističku ideologiju i politiku.
Odlučni antifašizam ogromne većine građana Srbije nije i neće biti plodno tle za neofašističke i neonacističke ideje.

Smrt fašizmu – sloboda narodu
03. avgusta 2017. godine

Predsednik Lige Roma Osman Balić

Udruženi pokret slobodnih stanara Niš (UPSS)
Saša Kostić, predsednik UO

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!