Saopštenje za javnost – „Fašizam Matice srpske?!?“

*U nastavku teksta u celosti prenosimo Saopštenje za javnost „Fašizam matice srpske?!?“ Stalne konferencije romskih udruženja građana: Lige Roma, Udruženog pokreta slobodnih stanara Niš (UPSS) i YUROM Centra:

Fašizam Matice srpske?!?

Liga Roma / Stalna Konferencija romskih udruženja građana, Udruženi pokret slobodnih stanara, Niš (UPSS) i YUROM Centar najoštrije osuđuju akte protivustavnog delovanja Matice srpske iz Novog Sada.
Neonacistička propaganda, promovisanje ideja fašizma, izazivanje rasne i verske netrpeljivosti, kao i otvoreno zastrašivanje najvećeg dela romske nacionalne manjine, pripadnika drugih nacionalnih manjina, kao i svih, demokratski i antifašistički orijentisanih, građana, su sasvim izvesne posledice delovanja Matice srpske u poslednje vreme.
Namerno organizovanje i pozivanje lidera i ideologa evropske ekstremne i neofašističke desnice (Alternative za Nemačku) Marka Jongena i Gece Kubičeka uoči obeležavanja 2. avgusta – Međunarodnog dana sećanja na Rome, žrtve genocida, predstavlja izrugivanje i potcenjivanje žrtava stradalih od naci-fašista u Drugom svetskom ratu.
Imajući u vidu da se Matica srpska finansira novcem građana Srbije i da ovakvim svojim delovanjem predstavlja društvenu opasnost, propagirajući, šireći i odobravajući neofašističku i neonacističku ideologiju, Liga Roma, UPSS i YUROM Centar zahtevaju od nadležnih državnih i pokrajinskih organa, zabranu ovakvog delovanja ove institucije, koja pod velom umetnosti i nauke, na teret državnog budžerta, koji pripada svim građanima Srbije, sprovodi i afirmiše profašističku i pronacističku ideologiju i politiku.
Odlučni antifašizam ogromne većine građana Srbije nije i neće biti plodno tle za neofašističke i neonacističke ideje.

Smrt fašizmu – sloboda narodu
03. avgusta 2017. godine

Predsednik Lige Roma Osman Balić

Udruženi pokret slobodnih stanara Niš (UPSS)
Saša Kostić, predsednik UO

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here