Saradnja Srbije i Francuske na uzlaznoj putanji

Mariz Diselije u poseti Media i reform centru Niš/Foto: B.R

Istorija francusko-srpskih odnosa ne počiva samo na prijateljstvu i savezništvu, ona je mnogo šira i obuhvata saradnju na kulturnom, ekonomskom i poljoprivrednom planu. Ta saradnja traje i danas, a ohrabruje činjenica da su pojedini francuski predstavnci zainteresovani za Srbiju, gde u kontaktu sa našim ljudima pokušavaju da rade na razvijanju i unapređenju ovih oblasti.

Donacija knjiga na francuskom jeziku niškim osnovnim školama, razmena učenika, zajedničke pozorišne predstave srpske i francuske omladine, zatim saradnja u umetnosti i arheologiji, kao i razvoj seoskog turizma i proizvodnja organske hrane – sve su to polja na kojima intenzivno sarađuju Grad Niš i francuska regija Žirond.

„Počeli smo da sarađujemo 2011. godine razmenom učenika. Naime, učenici OŠ Kralj Petar I i koledža Marselan Bertelo iz Begla organizovali su predstavu Mali princ i to je bilo fenomenalno iskustvo, a nastala su i velika prijateljstva, koja traju i danas“, kaže predstavnica Departmana Žirond Mariz Diselije.

Kako nam je objasnila, saradnja se odvija u raznim oblastima, a sada se intenzivno sarađuje sa poljoprivrednicima iz regiona kako bi se unapredila proizvodnja organskih višanja i plasirala u Žirond.

"Ne možemo očekivati da saradnja bude uspešna ukoliko nema obostrane političke podrške", Mariz Diselije
„Ne možemo očekivati da saradnja bude uspešna ukoliko nema obostrane političke podrške“, Mariz Diselije

„Poljoprivrednici iz Srbije imali su priliku da nas posete i vide kako mi uzgajamo organsko voće. Takođe su od francuskih stručnjaka čuli kako kvalitetno mogu uzgajati voće bez upotrebe hemikalija“, rekla je ona.

Ipak, prema rečima Mariz Diselije, ne možemo očekivati da saradnja bude uspešna ukoliko nema obostrane političke podrške. „Kada bismo imali takvu podršku, i komunikacija bi bila lakša, a ljudi bi bili informisaniji. To znači da bi i svaki vid saradnje dva grada bio više promovisan u medijima. A to je prvi uslov za poboljšanje odnosa“, napomenula je ona.

Budući planovi saradnje, najavljuje gđa Diselije, ogledaju se u razmeni volontera između niške organizacije civilnog društva Proaktiv i francuskih organizacija, gde bi volonteri, uz razmenu iskustava, između ostalog, učili i o poljoprivrednoj saradnji. U naredne tri godine, na koliko je potpisan ugovor o saradnji između Srbije i Francuske, radiće se na unapređenju seoskog turizma, razvoju farmi i seoskih gazdinstava, koji bi mogli da budu atraktivni turistima.

Saradnja sa Žirondom počela je, objašnjava Mariz Diselije, pre pet godina, kada je na njenoj poziciji bio Filip-Anri Ledri, koji je u saradnji sa počasnim konzulom Francuske u Nišu Sašom Miljkovićem došao na ideju da radi na razvoju ovog regiona. „On je zaljubljen u ove predele… Penzionisao se i sada je to nekako ljubavna priča o njemu i ovom gradu. Saradnja Niša i Žironda zapravo je proizvod tog dobrog odnosa među ljudima“, kaže ona.

 

Foto: Narodne novine
Foto: Narodne novine

Grad Niš od 2011. godine ima bilateralnu saradnju sa generalnim savetom Žironda pre svega u oblasti kulture, a zatim i u ekonomiji i poljoprivredi.

Na inicijativu službe za saradnju i kulturnu akciju Ambasade Francuske u Srbiji u oktobru 2011. godine, pokrenuta je decentralizovana saradnja između Žironda i Grada Niša, i drugih zainteresovanih opština, ustanova i udruženja na području Nišavskog okruga. Cilј je da se, na osnovu projekata vezanih za omladinu, zaštitu životne sredine, održivog i ekonomskog razvoja, evropskog građanstva i aktivnosti između udruženja, razvije dugotrajna saradnja ovih gradova.

Neki od do sada realizovanih projekata odnosili su se na studijske boravke mladih iz Srbije i Francuske u gradovima Niš i Bordo. Glumci Akademskog pozorišta SKC Niš bili su na višednevnoj turneji u Francuskoj, gde su igrali pozorišnu predstavu Hodači žirondinskog autora Đanija Gregorija Fornea.

Učenici Muzičke škole Niš i koledža Eleonor d Provans iz Monsegira održali su zajednički džez koncert pred prepunon salom Simfonijskog orkestra u Nišu.

Foto: Narodne novine
Foto: Narodne novine

Organizovane su dve radionice fotografije sa srednjom Umetničkom školom i Elektronskim fakultetom iz Niša, kao i izložbe fotografija u prostoru Deli naslovljene „Niš iznutra“ francuskog fotografa Žoaoa Garsije.

U prethodne dve godine, realizovana je i praktična nastava u OŠ „Kralj Petar I“ i gimnaziji „Svetozar Marković“ u Nišu, kao i u francuskoj školi u Beogradu, koju su održali studenti Visoke škole za profesorat i pedagogiju iz Akvitanije.

Savet departmana Žironda donirao je ukupno 3000 evra niškim osnovnim školama „Kralj Petar I“ i „Ivo Andrić“ za opremanje školskih biblioteka knjigama i udžbenicima na francuskom jeziku. Svi udžbenici kupljeni su u Srbiji sa ciljem da se pomogne izdavaštvo francuskih publikacija u našoj zemlji.