Stolice u paru – da vlast čuje probleme osoba sa invaliditetom

Kako bi izabranim predstavnicima i donosiocima odluka u Nišu skrenuo pažnju na probleme osoba sa invaliditetom, odnosno na diskriminaciju zbog nepristupačnih javnih objekata, posebno obrazovnih institucija, Odbor za ljudska prava Niš organizuje događaj „Stolice u paru“, u petak u 16 časova, na platou ispred Kalče.

„Ideja je da osobe sa invaliditetom neposrednim razgovorom približe odbornicima Skupštine grada, predsednicima gradskih opština i gradonačelniku svakodnevne izazove sa kojima se susreću, a pre svega problem arhitektonskih barijera i nedostupnog okruženja“, istakli su iz Odbora za ljudska prava Niš.

Ovo je jedna od aktivnosti u okviru kampanje javnog zagovaranja za budžetsku odluku kojom će se izdvojiti sredstva da se izgrade, poprave i nameste rampe, liftovi i platforme u niškim osnovnim i srednjim školama, istakli su organizatori.

Događaj se realizuje u saradnji sa udruženjima osoba sa invaliditetom iz Niša – Centrom za samostalan život invalida, Udruženjem distrofičara Niša, Niškim udruženjem studenata sa hendikepom, Fondacijom PONS i Udruženjem paraplegičara nišavskog okruga.


„Stolice u paru“ jeste jedna od aktivnosti inicijative „Zajedno za pristupačnost“, koju Odbor za ljudska prava Niš realizuje u okviru projekta “Glas zajednica o EU integracijama: Podsticaj dijalogu OCD i lokalnih vlasti oko javnih politika“.