Strip spaja Niš i francusku oblast Žironda

Koledž "Alfred Mogen" u Gardninjanu; foto: foto: CDI Mauguin/Catherine Promis i Le Coadou Sandie

U okviru Decentralizovane saradnje Niša i francuske oblasti Žirondo, niški strip autor Toni Radev proveo je tri nedelje kao predavač strip-radionice u koledžu u gradu Gardinjan nadomak Bordoa. Tema ove radionice bila su ljudska prava.

Rad sa učenicima iz Gardinjana;
foto: CDI Mauguin/Catherine Promis i Le Coadou Sandie

Neke od podtema bile su odnos među polovima, odnos muškaraca prema ženama, nasilje nad ženama, rasizam i borba protiv svakog vida diskriminacije, pa je svaki učenik odabrao podtemu koja je njemu bila zanimljiva“, pojašnjava Radev.

Saradnja između oblasti Žironda i Niša uspostavljena je sa ciljem okupljanja stanovnika u oblastima kulture, omladinskih politika, organske poljoprivrede, ekonomije, kao i saradnja u oblasti informacionih tehnologija, a naročito je produktivna saradnja između niške Osnovne škole „Ivo Andrić“ i Koledža „Alfred Mogen“.

Problem nasilja, kako kaže naš sagovornik, prisutan je i u Francuskoj i u prevenciju su uključene i škole. Forma stripa, dodaje on, stvara mogućnost da se žrtve oslobode straha i pričaju o svojim problemima.

Radev navodi da su francuski učenici tradicionalno zainteresovani za strip za razliku od učenika iz naše zemlje, ali dodaje da je globalni fenomen popularnosti video igara ipak uticao na nove generacije i ovde i tamo. Međutim, upravo druga tradicija strip umetnosti u Francuskoj ima veći uticaj.

Podrazumeva se da u školskim bibliotekama imaju stripove i da su na neki način u tom svetu, pa čak i u knjižarama i u tržnim centrima deca sede na podu i prelistavaju nova izdanja“, kaže Radev.

Toni Radev na promociji stripa Max Debris;
foto: CDI Mauguin/Catherine Promis i Le Coadou Sandie

Osim radioničarskog dela, francuski domaćini organizovali su i promociju stripa „Max Debris“ Tonija Radeva koji je objavljen i na francuskom jeziku.

I da si najmanje poznat, i da si velika strip zvezda – tamo imaš isti tretman baš zbog tog odnosa prema stripu i umeju to da cene“, navodi Radev.

Projekat strip radionica u okviru ove saradnje nastaviće se u Nišu, a biće uključeni učenici osnovnih škola „Ivo Andrić“ i „Kralj Petar Prvi“.