SVI AKTIVNI U BORBI PROTIV KLIMATSKIH PROMENA!

NIŠ – 30. i 31. mart 2018. 10.00 – 19.00

Predsednik Republike Francuske najavio je da će se Francuska oštro zalagati za primenu Pariskog sporazuma o klimatskim promenama. U tom cilju, Francuski institut u Srbiji želi da promoviše praktična rešenja koja već postoje u borbi protiv globalnog zagrevanja i da ih predstavi svim građanima. „Karavan za klimu“ je projekat koji će putovati kroz Srbiju tokom 2018. godine, a započeće svoje putovanje 30. marta u Nišu u okviru festivala nauke „Nauk nije bauk“ na Elektronskom fakultetu Univerziteta u Nišu.

 Projekat „Karavan za klimu“ sastoji se od nekoliko aktivnosti koje su namenjene širokoj publici svih uzrasta:

  • Putem izložbe „Život smeća“, Francuski institut vas poziva da kroz umetničke fotografije i pedagoški pristup, otkrijete kako smeće koje proizvode ljudi svojim aktivnostima deluje na životnu sredinu, u Srbiji i u Francuskoj. Fotografije, skulpture u pokretu, naučne radionice, društvena igra velikog formata …Cilj izložbe je da bude inovativna, interaktivna i dostupna svima, bez obzira na godine.
  • Projekcija dokumentarnog filma „Povrtnjak mog dede“, reditelja Martina Espozita, u subotu 31. marta u 16. 00 (dužina trajanja 75 minuta):Martin je došao kod svog dede da pronađe svoje korene, da mu pomogne i da podeli sa njim dragocene trenutke. Mudri starac će mu preneti svoje umeće i tajne gajenja povrtnjaka koji je njegova žena održavala sve do smrti. Kao pripadnik „fast-food“ generacije, Martin će polako početi da shvata pravu vrednost ovog dragocenog nasleđa.
  • Francuski institut organizuje takođe i naučnu debatu „Arhitektura i urbanizam, rešenje u borbi protiv klimatskih promena?. Gradnja održive kuće koja troši malo energije, poboljšanje energetske efikasnosti postojećih zgrada, ponovno razmatranje urbanističkih planova i uređenja u cilju osmišljavanja pametnijih prostora koji troše manje energije, predstavljaju prve korake vezane za smanjenje emisije ugljen dioksida. Govorićemo o ovoj temi sa stručnjacima iz Srbije i Francuske:
  • Miomir Vasov, docent na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Njegova specijalnost su pametne zgrade i zelena arhitektura.
  • Anais Budar, menadžer marketinga i komunikacije u firmi PopUp House koja je osnovana 2014. Pop up house je arhitektonski biro za istraživanje i inovacije u oblasti građevine. Njihova ambicija je da grade objekte sa velikom termičkom efikasnošću na brz i jednostavan način.
  • Marija Stamenković, asistent na Fakultetu tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici, govoriće o ulozi zelenih krovova u ublažavanju efekata klimatskih promena i predstaviće značaj primene regenerativnog dizajna u projektovanju i izgradnji objekata.

Grupa SUEZ je aktivni partner Francuskog instituta u Srbiji u realizaciji ovog projekta

 Ulaz slobodan za posetioce i za medije, na francuskom i srpskom,

obezbeđen simultani prevod

KARAVAN ZA KLIMU U NIŠU

PETAK 20. MART 2018. od 10.00 do 19.00

 Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu, Aleksandra Medvedeva 14, I sprat

u okviru festivala „Nauk nije bauk“

 NA FRANCUSKOM I SRPSKOM

 Kontakt za medije: attache.cooperation@institutfrancais.rs

www.karavanzaklimu.rs

PROGRAM

Petak 30. mart 2018.

Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu, Aleksandra Medvedeva 14, I sprat

u okviru festivala „Nauk nije bauk“

10.00 – 19.00

Izložba „Zivot smeća“ i naučne radionice

12.30

Naučna debata: „Arhitektura i urbanizam: rešenje u borbi protiv klimatskih promena?“

Petak 30. mart 2018.

Rektorat Univerziteta u Nišu, Univerzitetski trg 2

17.00

Naučna debata: „Arhitektura i urbanizam: rešenje u borbi protiv klimatskih promena?“

Subota 31. mart 2018.

Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu, Aleksandra Medvedeva 14, I sprrat

u okviru festivala „Nauk nije bauk“

10.00 – 19.00

Izložba „Zivot smeća“ i naučne radionice

16.30 (sala 2, I sprat)

Projekcija dokumentarnog filma „Povrtnjak mog dede“ reditelja Martina Espozita

Sreda 11 – petak 20. april 2018.

Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Nišu

Pariske komune bb

Izložba „Zivot smeća“

Sreda 11. april – 12.00