Marko Dražić, Njuz.net: Trudimo se da naše vesti imaju kontekst, poruku i kritiku

„Sada živimo u društvu u kome nije lako raditi ovaj posao, prvenstveno zbog samih političara koje su vrlo često ono što bismo mi smislili, a onda i zato što neki od najtiražnijih dnevnih listova vrlo često na naslovnim stranama imaju izmišljene vesti“, navodi urednik satiričnog portala Njuz.net Marko Dražić.

Pre osam godina pokrenut je prvi portal na srpskom jeziku koji je plasirao „vesti u ogledalu“. Dražić kaže da su portal pokrenuli kako bi se rupa u srpskoj satiri prouzrokovana gašenjem satiričnih listova popunila. Nisu se nadali, dodaje, da će dobiti konkurenciju u svakodnevnom smišljanju vesti, kao ni da će nekada ljudi poverovati u njihove vesti.

Mi kada smišljamo vesti – trudimo se da imaju neki kontekst, neku poruku i neku kritiku vrlo jasno. Tabloidi vrlo često lupe nešto samo da bi nekog blatili i njima je na neki način lakše to da rade jer ne moraju nikakvu poruku da šalju osim da spinuju jednu stranu i blate drugu“, kaže naš sagovornik.

Redakcija Njuz.net-a, kao i javnost u Srbiji, suočava se svakim danom sa novim granicama u plasiranju lažnih vesti. Dražić navodi da se ta lestvica koju tabloidi postavljaju diže sve više na dnevnom nivou, ali se nada će pasti.

Kao jedan od scenarista, Dražić radi i na emisiji „24 minuta sa Zoranom Kesićem“. Navodi da je ideja bila da naprave satiričnu televizijsku formu sličnu onima koje postoje u svetu. Međutim, priznaje da mu je smešno kada su protivnici vlasti na početku pomislili da će voditelj i scenaristi pokrenuti promene i dodaje da je satirtičar tu da kritikuje kako vlast, tako i opoziciju ako nešto loše urade.

Mi zaista želimo da naš sajt i naša emisija traju dugo i da kada dođe neka sledeća vlast da oštro tumačimo i kritikujemo stvari koje treba da se kritikuju u toj nekoj novoj vlasti“, zaključuje Dražić.