Turistički potencijal Svrljiga može smanjiti nezaposlenost mladih

Izvor: Proaktiv

Da turistički potencijal Svrljiga može smanjiti nezaposlenost mladih iz ove opštine, zaključeno je na konsultativnom sastanku niške organizacije Proaktiv i  udruženja građana „Terra incognita“ iz Niševca, održanom u četvrtak 13. decembra u Deli prostoru.

Sa tim u vezi, članovi udruženja na čelu sa Nenadom Ranđelovićem, i u saradnji sa Centrom za turizam, kulturu i sport odlučili su da promovišu turistički potencijal Opštine Svrljig.

„U planu je izrada i štampanje promotivnog turističkog kataloga koji bi umnogome pomogao u promociji, unapređenju i razvoju turizma. Njihovom distribucijom bi se značajno doprinelo povećanju broja upošljenih i angažovanih mladih ljudi u oblasti turizma. Otuda proizilazi sledeći korak, a to je povećanje broja registrovanih seoskih turističkih domaćinstava, dalji razvoj turističkih i smeštajnih kapacitet, unapređenje turističke ponude a samim tim i povećanje broja novoupošljene mlade populacije“, saopštili su iz Proaktiva.

Organizacija civilnog društva Proaktiv ima za fokus stvaranje povoljne klime za zapošljavanje mladih u opštinama Blace, Prokuplje, Niš, Svrljig i Aleksinac.

Na sastanku se razgovaralo i o pripremi informatora o turističkoj ponudi Svrljiga oko čije izrade Proaktiv pruža tehničku pomoć i podršku. U ovom informatoru će se naći atraktivne destinacije prirodnih lepota Svrljiga, kulturni i istorijski spomenici, manifestacije…

Očekuje se da prvih 500 primeraka u januaru 2019. bude predstavljeno javnosti u Svrljigu.


Aktivnosti na temu Mladi i politike zapošljavanja OCD Proaktiv realizuje u okviru projekta “Glas zajednica o EU integracijama: Podsticaj dijalogu OCD i lokalnih vlasti oko javnih politika“.