U čast Esmi i Šabanu – južnjački ritam ima silu, ima snagu

Prvo veče „Prijatelji Šabanu“ na nišavskom keju, osim kralju romske muzike, ove godine, posvećeno je i Esmi Redžepovoj, čime je obeležen i njen rođendan. U njenu čast nastupio je njen originalni bend „Esma’s band Next Generation“.

„Veoma nam je drago što smo ovde, na ovom koncertu i što imamo čast da sviramo u ime naše majke Esme Redžepove i velikog Šabana Bajramovića. Velika je čast da smo na ovoj bini. Esma je ostavila veliki trag. Baš je prerano otišla. Trudimo se da nastavimo tamo gde je ona stala, da idemo njenim stopama“, kaže Esmin sin Simeon Atanasov.

Dok su „Esma’s band Next Generation“ i „Jazzotheria“ svirali Šabanove pesme, bend „Pasivni Posmatrači Prirode“ je, zahvaljujući tehnologiji, svirao sa Šabanom. Nenad Cvetičanin, frontmen tog benda, objašnjava koliko je značajno nasleđe koje je ostavio Šaban.

Pasivni Posmatrači Prirode / foto: Dejan Tasić

„To što je Šaban uradio za muziku je mnogo bitnije, nego što su ljudi toga svesni. Kada odete negde izvan granica ove zemlje, niko od vas ne očekuje da čuje zvuk koji može čuti u svojoj kući, nego zvuk koji može čuti iz vaše kuće“, kaže Nenad, koji se, sa svojim bendom, predstavio niškoj publici mešavinom izvornih etno zvukova iz 60-ih i 70-ih godina koje su etnomuzikolozi zabeležili širom Srbije, a u kombinaciji sa novim tehnologijama.„Šaban je zaista bio nešto autonomno i autohtono za ovo područje i zaista je dobro što postoji ovako nešto u njegovu čast“.

Muzičaru Zoranu Mamutoviću ovo nije prvi put da peva Šabanu u čast. Nastupao je i prošle godine na River stejdžu, a ove godine sa bendom „Jazzotheria“ otvorio je prvo veče „Prijatelji Šabanu“. „Mi smo album koji smo snimili 2010. bazirali upravo na romskom tradicionalu „Đelem, đelem“, koji je, po meni, najbolje ikada otpevao Šaban Bajramović. U našem performansu nikako ne izostavljamo njegove kompozicije. Trend u celom svetu, u muzici, je da svaka nacija pokaže nešto svoje. Taj južnjački ritam ima silu, ima snagu, kaže on.

Zoran Mamutović, Jazzotheria / foto: Milena Milošević

Večeras će na River stejdžu, u okviru besplatnog programa „Prijatelji Šabanu“, nastupiti „Lily of the West”, Muhi Tahiri & Friends i Marko Luis.