Udruženja podržala kolege iz Vranjskih i Ok radija povodom skandaloznog medijskog konkursa

Medijska udruženja podržala Vranjske i OK radio
Foto: Vranjske/D.P

Novinarska i medijska udruženja pružila su punu podršku kolegama iz nedeljnika Vranjske i OK radija, koji su danas održali pres konferenciju zbog, kako ističu, skandalozno sprovedenog lokalnog konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa u sferi javnog informisanja u Vranju. Na spornom konkursu novac iz budžeta, odnosno novac građana, dobili su isključivo mediji bliski vlasti i oni koji su povezani sa članovima takozvane stručne komisije za dodelu sredstava, što potpuno obesmišljava suštinu konkursa.

Foto: Vranjske/D.P

“Članovi komisije, imenovani ne zbog stručnosti već, po svemu sudeći da sprovedu prethodno donete partijske odluke, izabrani na predlog nerelevantnih novinarskih udruženja, novac građana dodelili su i medijima kojima građani Vranja nemaju nikakav pristup, anonimnim portalima, vlasnicima medija sa kojima su i porodično povezani, izvrgnuvši tako ruglu princip konkursnog sufinansiranja i namerno zaobišavši ugledne, ali očigledno ne i podobne vranjske medije, odnosno njihove medijske projekte”, navodi se u saopštenju koje potpisuju Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS, Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija – ANEM, Asocijacija Lokal pres – LP i Asocijacija onlajn medija – AOM.

Vukašin Obradović, direktor i glavni i odgovorni urednik Vranjskih i Saša Stojković, programski direktor OK radija, koji su se obratili novinarima pred Skupštinom Grada Vranja, sledećim činjenicama obrazložili  su nezadovoljstvo:

Zona Plus iz Niša dobila je 300.000 dinara za dokumentarni televizijski serijal, iako se njen program uopšte ne vidi na teritoriji Vranja, kablovski ili na bilo koji drugi način. Takođe, Zona Plus je dobila je 150.000 dinara za internet portal, koga nema među prvih sto južnosrpskih portala po posećenosti, prema podacima Alex-e ili Google rangiranja.

Na ovom rangiranju uopšte nema ni portala Vranje plus zbog zanemarljivog broja poseta, niti je prepoznatljiv za pretraživače. Ipak, Komisija mu je odobrila 200.000 dinara.

RTV Bujanovac, u vlasništvu Zorana Veličkovića, vlasnika RTV Vranje, dobio je 1,1 milion dinara za serijal „Deco, ostajte ovde“, iako je ta televizija lokalna i takođe se ne vidi se na teritoriji Vranja.

Goran Spasić dobio je 300.000 dinara za projekt protiv nasilja na TV „Vranjska plus“. Inače,  ova televizija je dobila 6,3 miliona za redovan program, a maksimalni iznos po konkursu je 6,5 miliona dinara. Istovremeno, ona ima samo dozvolu za kablovsko emitovanje.

Preduzeće M, koje je vlasnik RTV Fokus, dobilo je za TV emitovanje 350.000 dinara iako nema nikakvu dozvolu za rad, emituje se samo na kablu, i nema nikakav informativni sadržaj.

Niški portal gradjanin.rs, kome je dodeljeno 200.000 dinara, u vlasništvu je kuma Miodraga Miljkovića, člana Komisije.

Sindikat novinara Srbije, čija je predsednica Dragana Čabarkapa, dobio je 200.000 dinara za svoj sajt na konkursu u Vranju. Čabarkapa je bila članica Komisije na konkursu u Gornjem Milanovcu, gde je sredstva dobio portal novostidana.rs, koji je, prema saznanjima Vranjskih i Ok radija, u vlasništvu supruge Milana Petkovića, člana Komisije u Vranju.

Milan Petković / Foto: MRCN / T.Đ

Petković je ove navode demantovao. “Moja supruga nema ni jedan medij, niti se bavi novinarstvom, tako da je to potpuna izmišljotina”, izjavio je on.

Udruženja: Konkursno sufinansiranje medijskih sadržaja u kolapsu

Iz pomenutih udruženja zaključuju da je konkurs u Vranju nažalost samo još jedna potvrda da je konkursno sufinansiranje medijskih sadržaja doživelo potpuni kolaps, ali ne zbog toga što je u pitanju loš mehanizam kao takav, nego zbog toga što ga je vlast, ne prezajući od kršenja zakona i moralnih načela, pretvorila u instrument za finansiranje režimskih i rođačko-kumovskih medija, ne obazirući se ni na javni interes ni na kvalitet medijskih sadržaja.

Iako udruženja smatraju da u novu Medijsku strategiju i medijske zakone, koje će proisteći iz nje, treba uneti izmene koje će garantovati da sistem projektnog finansiranja funkcioniše po principima javnog interesa, nediskriminatornosti, transparentnosti, uz čitav niz kontrolnih mehanizama – činjenica je da ni te promene neće doneti ništa novo u atmosferi bezakonja i političkog nasilja, ocenjuju udruženja u svom saopštenju.