Uvesti napredne tehnologije u proces proizvodnje

Ovogodišnji Forum naprednih tehnologija nudio je sadržaj i za privrednike i za mlade koji tek traže posao; Foto: MRCN/M.D.

Nekadašnji grad elektronike i dalje ima velike potenicijale u naprednim tehnologijama, zaključeno je nakon rezimiranja rezultata četvrtog Foruma naprednih tehnologija, održanog prethodnog meseca.

Direktor Regionalne privredne komore Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga Aleksandar Milićević kaže da je na Forumu bilo dosta sadržaja posvećenog mladima, koji tek treba da se zaposle. Pored toga, bilo je i programa za privrednike koji žele u svoje poslovanje da uvedu moderne tehnologije.

Zaključili smo da ubuduće treba uključiti više aktera na nacionalnom i međunarodnom nivou, kao i da radimo na konkurentnoj sposobnosti, uvođenju novih tehnologija, ali i da imamo više kvalitetnog kadra iz oblasti naprednih tehnologija. Moramo da budemo aktivniji u uvođenju novih tehnologija u proces proizvodnje, jer je Srbija zemlja koja se otvara, što je jako dobro, ali to ima svoje izazove kojima treba odgovoriti“, rekao je Milićević.

Organizatori su posebno ponosni na panele koji su održani tokom sajma.

Teme ovogodišnjih panela bile su okrenute privatnom sektoru i njegovim konkretnim potrebama; Foto: MRCN/M.D.

Firme koje su učestvovale ocenile su da su ove godine teme obrađivane u panelima bile konkretnije i bliže njihovim potrebama. To je zbog toga što smo ove godine Forum više okrenuli prema privatnom sektoru“, kaže načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte Milan Ranđelović.

Kako kaže, izgradnja Naučno-tehnološkog parka kod Elektronskog fakulteta pružiće razne mogućnosti za poboljšanje organizacije samog Foruma naprednih tehnologija.

Najtraženija zanimanja, što može pomoći mladima koji se opredeljuju za dalje školovanje, trenutno jesu inženjeri elektronike i mašinstva, programeri, veb i grafički dizajneri, tehničari za kompjutersko konstruisanje, sistem administratori, elektrotehničari, diplomirani ekonomisti, menadžeri i hemijski tehničari.