Vila Naisa vodi vas kroz Nišku tvrđavu

Živimo u vremenu savremenih tehnologija u kome smo svi postali zavisnici mobilnih telefona. Smatram da bi šetnja kroz Tvrđavu bila interesantnija kada bismo mogli da čujemo nešto što ne znamo”, kaže članica pobedničkog tima Konferencije kreativnih industrija KRENI Jovana Jovanović.

Ovogodišnja pobednička ekipa KRENI konferencije došla je na ideju da izradi aplikaciju koja bi pomogla turistima, kao i stanovnicima Niša da nauče nešto više o samoj Tvrđavi tokom šetnje.

Kako navodi član ovog tima Vladan Trkulja, aplikacija Vila Naisa osim edukacije, ima za cilj i promociju samog grada i njegovog kulturno-istorijskog nasleđa. Aplikacija-vodič kroz Nišku tvrđavu bila bi besplatna, a svi koji bi na ovaj način želeli da šetaju Tvrđavom mogli bi da je skinu sa Googlove prodavnice za andorid aplikacije.

Pokrili bi se svi objekti koji se danas nalaze u Tvrđavi, ali i oni koji su nekada bili tu. Cilj nam je da oživimo taj period kroz tu aplikaciju“, navodi Trkulja.

Na ideju su došli kada su shvatili da su informacije koje se nalaze u Tvrđavi na ćirilici ili su dobrim delom ošteće table. Ovakvo zamišljenom aplikacijom, navode, Niš bi dobio najprecizniji džepni-vodič kroz kulturno-istorijski spomenik, a ističu da bi to bila i najkompleksnija i najpotpunija aplikacija ovakve vrste.

Inoformacije koje do sada nisu otkrivene, neke nepoznate informacije, mitovi i legende koji bi mogli da budu jako zanimljivi, a o kojima se malo toga zna nalazile bi se u aplikaciji“, zaključuje Jovana Jovanović.