Vukašin Obradović – Vitez poziva

Vukašin Obradović / Foto: MRCN/B.R

Na Svetski dan ljudskih prava, u nedelju 10. Decembra, tradicionalno su dodeljene nagrade “Vitez poziva”, a među dobitnicima je i Vukašin Obradović, osnivač i glavni i odgovorni urednik Vranjskih, bivši predsednik NUNS-a.

Povodom nagrade Obradović se na svom Fejsbuk profilu zahvalio na, kako kaže, izuzetnoj počasti, i dodao:

Moram, međutim, da podsetim da se 8. decembra 1994. pojavio prvi broj Vranjskih, u to vreme, jedini nezavisni medij na jugu Srbijie sve do 2000 godine.

Vranjskih danas nema.

Zato ova časna nagrada ravnopravno pripada svima koji su bezmalo 23 godine, u ovoj maloj redakciji odolevali svim iskušenjima, u vremenima koja su bila prepuna izazova.

Ovu nagradu delim i sa novinarima, novinarkama, nevladinim organizacijama, građanima, svima onima koji su u trenutku gašenja Vranjskih, iskazali ogromnu profesionalnu i ljudsku solidarnost.

Želim još jednom da se svima zahavalim na podršci naravno, ali još više na tome što su pokazali da u Srbiji ima još mnogo onih koji su na različite načine pokazali da niko ne sme da potceni snagu onih koji su spremni da javno demonstriraju svoje nepristajanje na društvo u kojem su mediji samo deo propagandne mašinerije, a novinari obični glasnogovornici vlasti.

Hvala svima, još jednom.

„Vitez poziva“ 2017.

Nagradu „Vitez poziva“, koju dodeljuje udruženje Liga eksperata LEX u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu, osim Obradovića, ove godine dobili su i profesor kliničke psihologije Mikloš Biro i književnik i aforističar Milan Simić.

O ovogodišnjim nagradama odlučivao je žiri u čijem su sastavu bili Čedomir Čupić, Vida Ognjenović, Ratko Božović, Vladimir Goati, Vlastimir Matejić, Vesna Rakić-Vodinelić i članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić.