Za karijerni razvoj i zapošljavanje mladih neophodno umrežavanje

U Vrnjačkoj Banji je u četvrtak 30. avgusta, u organizaciji Edukativnog centra Kruševac, održan konsultativni sastanak sa relevantnim lokalnim akterima o temi “Karijerni razvoj i zapošljivost mladih”. 

Predstavnici Edukativnog centra Kruševac (ECK), Odseka za lokalni ekonomski razvoj i investicije Opštinske uprave, Kancelarije za mlade SO Vrnjačka Banja, Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) i sindikata su na sastanku razgovarali o položaju mladih u lokalnim zajednicama, njihovom karijernom razvoju i zapošljivosti, a predstavljeni su i primeri dobre prakse.

“Kancelarija za mlade se trudi da mladima obezbedi bolje uslove za život i zapošljavanje”, istakla je Marija Rajković Ćosić iz KZM SO Vrnjačka Banja. Prema njenim rečima, KZM nastoji da mladima pruži informacije o mogućnostima za nastavak školovanja i zapošljavanje, za šta je važna umreženost sa ostalim relevantnim akterima.

“Karijerni razvoj i zapošljivost mladih” u Vrnjačkoj Banji, Marija Rajković Ćosić / Foto: Edukativni centar Kruševac

Govoreći o prošlogodišnjim aktivnostima, Rajković Ćosić je izdvojila Program stručnog osposobljavanja mladih koji je finansiralo Ministarstvo omladine i sporta, i istakla da očekuje da će ove godine realizacija programa ući u drugu fazu.

Predstavnici Edukativnog centra Kruševac su u Vrnjačkoj Banji prezentovali aktivnosti i rezultate u oblasti karijernog razvoja i zapošljivosti mladih, a kao primer dobre prakse istaknut je Savet partnera za karijerno vođenje i savetovanje Grada Kruševca.

“Osluškujemo i šta drugi gradovi rade i na lokalu se trudimo da primenimo dobra iskustva”, istaknuto je.

Na sastanku je dogovorena i dinamika sprovođenja narednih projektnih aktivnosti u ovoj lokalnoj zajednici.


Aktivnosti o temi “Karijerni razvoj i zapošljivost mladih” OCD Edukativni centar Kruševac realizuje u okviru projekta “Glas zajednica o EU integracijama: Podsticaj dijalogu OCD i lokalnih vlasti oko javnih politika“, na teritoriji 5 lokalnih zajednica u centralnoj Srbiji. Osim Kruševca, niz aktivnosti sprovodi se i Vrnjačkoj Banji, Kragujevcu, Obrenovcu i Paraćinu.