#ZaštoSamOvde: Sutra okupljanje Grupe za slobodu medija

za slobodu medija
Ilustracija: FB stranica Za slobodu medija

Grupa za slobodu medija organizuje u četvrtak 5. oktobra, u 20 časova u Dorćol Platz-u u Beogradu, okupljanje svih novinara, medija, organizacija civilnog društva i građana spremnih da se bore za slobodu medija u Srbiji. Tokom događaja prisutni će potpisati Proglas o slobodi medija – zajednički dokument koji će sadržati osnovne razloge okupljanja.

Građani će moći uživo da prate dešavanja posredstvom društvenih mreža i portala slobodnih medija. Biće organizovana i onlajn akcija #ZaštoSamOvde u kojoj se očekuje učešće velikog broja lokalnih i nacionalnih medija, organizacija i pojedinaca. Instrukcije za onlajn akciju biće objavljene danas u toku dana na Fejsbuk stranici Za slobodu medija.

Domaćini događaja su izdavačko preduzeće Clio i Novi optimizam.

Akcija za slobodu medija – Stop medijskom mraku!

Podsetimo, prva akcija Grupe za slobodu medija – Stop medijskom mraku! realizovana je 28. septembra. Građani i građanke, mediji i organizacije civilnog društva u podne su zacrnili svoje profile na društvenim mrežama i sajtove, odnosno da prekinuli emitovanje TV i radio programa.

U akciji je učestvovalo preko 300 medija i organizacija. Samo na društvenim mrežama, kampanju je u prvih 24 sata videlo 482.000 građana. Ovom broju treba dodati publiku onlajn, TV, radio i štampanih medija koji su se priključili akciji. Softverska i grafička rešenja za zamračivanje sajtova koje je osmislila grupa preuzeto je 296 puta, a procena je, kako iz Grupe za slobodu medija navode, da je barem još 50 portala koristilo sopstvena rešenja. Dnevne novine “Danas” su, uz crnu naslovnu stranu, štampale podlistak “Vranjske” sa tekstovima koji su pripremili novinari tih novina, dok su nedeljnici “Vreme” i “Novi magazin” na naslovnoj strani štampali poruke akcije. Izdanje “Kikindskih” od petka takođe je osvanulo sa crnom trakom i porukom “ovako izgleda kada nema slobodnih medija”. Akciji su se pridružiti i građani i građanke, koji su učestvovali zamračenjem profila na društvenim mrežama.

Direktan povod za formiranje Grupe za slobodu medija je gašenje Vranjskih, jednog od najznačajnijih lokalnih medija u Srbiji, zbog konstantnih političkih i ekonomskih pritisaka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here