Znameniti stranci u Nišu – Aleksandar Medvedev

Ulica u kojoj se nalazi Građevinska škola i Građevinsko-arhitektonski fakultet u Nišu nosi ime Aleksandra Medvedeva. Malo je Nišlija koji o njemu nešto više znaju, iako se radi o arhitekti neobične sudbine, koji je u prošlom veku najviše gradio i ulepšavao Niš. Rođen je 12. marta 1900. godine u Melitopolju, u tadašnjoj carskoj Rusiji u porodici koja je imala devetoro dece.

Medvedev je samo do 1941. godine projektovao oko 60 stambenih i javnih objekata, među kojima se ističu Berza rada, građena 1937. godine i zgrada Doma šegrtske omladine podignuta 1940. godine, a posle Drugog svetskog rata zgrada Skupština opštine Niš, u ulici Nikole Pašića.

Sadašnju zgradu Skupštine grada Medvedev je koncipirao po programu Ministarstva socijalne politike Kraljevine Jugoslavije. Projekt je uradio još 1939. godine ali za potrebe Šegrtskog doma sa dečjim obdaništem. U toku gradnje prerađen je i prilagođen novoj funkciji bivšeg Gradskog poglavarstva. Do početka Drugog svetskog rata izvedeni su samo grubi radovi. Zgrada je završena 1948. i u nju se odmah uselio Gradski narodni odbor.

Objekat predstavlja značajniji primer tzv. „internacionalnog stila“ u srpskoj arhitekturi, jer je sagrađen u duhu zahteva funkcionalnosti i inspirisan Mendelsonovim zaobljenim ugaonim objektima.

I njegova supruga Ksenija bila je arhitekta, a porodičnu tradiciju nastavio je da razvija i njihov sin Mihailo Medvedev.

Za rad u struci dobio je sva najviša strukovna priznanja. Među kojima i Saveza arhitekata Srbije i Jugoslavije, Saveza inženjera i tehničara Srbije, Društva inženjera i tehničara Niša… U ovim krajevima još dugo će ostati poznat kao Rus koji je ulepšao Srbiju i Niš.