9. Maj – Dan pobede i Dan Evrope

Foto: pixabay.com

Jedan datum – dva praznika. Dok Rusija obeležava Dan pobede nad fašizmom, Evropa slavi svoj dan. A šta se tog datuma slavi u Srbiji? I kako je pandemija uticala na ove proslave?

Dan pobede nad fašizmom

Najveći oružani sukob u istoriji, Drugi svetski rat, na teritoriji Evrope završio se potpisivanjem kapitulacije Nemačke 9. maja. Iako je potpuna obustava ratnog stanja usledila tek nakon kapitulacije Japana, deo evropskog kontinenta i države bivšeg Sovjetskog Saveza 9. maj slave kao Dan pobede nad fašizmom. Drugi deo Evrope, Dan pobede slavi dan ranije, 8. maja, jer je tog datuma prva verzija kapitulacije stupila na snagu.

Dan pobede simboliše hrabrost i dostojanstvo. Služi kao podsetnik na pobedu nad fašizmom i kao dan odavanja počasti precima koji su se borili za slobodu.

Tradicionalno, u Moskvi se svake godine organizuje vojna parada i marš Besmrtnog puka. Kako je najavljeno, usled pandemije će parada ove godine biti odložena. Ipak, 75 godina od pobede nad fašizmom proslaviće se u okviru manjih svečanosti, dok će se marš Besmrtnog puka održati online.

Dan Evrope

Pet godina po završetku Drugog svetskog rata Robert Šuman, francuski ministar, donosi deklaraciju koja će godinu dana kasnije poslužiti za osnivanje Zajednice za ugalj i čelik. Upravo ova organizacija bila je osnov nastanka Evropske ekonomske zajednice, koja se dalje razvila u Evropsku uniju. Tako da je, na neki način, 9. maj rođendan Evropske unije.

Dan Evrope se od 1985. godine obeležava 9. maja. Ovaj datum simboliše jedinstvo Evrope i podseća nas na dan koji je otvorio put stvaranja jedinstvene zajednice država. 

Ovog datuma, institucije u Briselu i Strazburu organizuju dane otvorenih vrata, dok lokalne kancelarije priređuju debate, koncerte i sportske aktivnosti. Prethodnih godina održavana je i manifestacija „Grad Evrope“.

Zbog pandemije, i obeležavanje Dana Evrope seli se u virtuelni prostor. Jedna od najavljenih aktivnosti je online filmski festival.

9. maj u Srbiji

Prošlogodinji marš Besmrtnog puka u Beogradu bio je jedan od najbrojnijih okupljanja povodom Dana pobede van Rusije. Marš Besmrtnog puka bio je održan u 11 srpskih gradova. Pored toga, u Nišu je dan kasnije održana vojna parada, kojoj je prisustvovao državni vrh Republike Srbije. Danas je stanje drugačije.

Pošto su sada veći skupovi zabranjeni, organizacija „Besmrtni puk“ poziva građane na menjanje profilnih slika u čast predaka.

S druge strane, proslavu Dana Evrope realizuje Delegacija Evropske unije u Srbiji.  Ove godine, svi planirani događaji u prostorima EU info centra u Beogradu i EU info kutka u Nišu i Novom Sadu su odloženi. Ipak, u čast Dana Evrope održan je online panel

Nezavisno od toga koji vam je povod za slavlje draži, pobeda nad fašizmom ili ideja o ujedinjenju Evrope, poštujte drugu stranu. Na kraju krajeva, nekima je najveći provod za slavlje subota sa slobodom kretanja.

Autorka teksta: Jelena Stojiljković, polaznica Multimedijalne škole novinarstva Media i reform centra Niš