Alen Šćurić: Rayanair će vam sutra otić ako se promjene uvjeti! I Wizz air isto tako. (VIDEO)

Ukoliko se takse niškog aerodorma promene, sa tri na šest evra, kako se u javnosti spekulisalo, kompanije Rayanair i Wizz air otići će iz Niša, tvrdi vazduhoplovni analitičar i kolumnista portala Tango six Alen Šćurić. Ako se to desi, kaže on, Grad Niš platiće sankcije jer ima ugovornu obavezu do 2022. godine.

„Ako to znači 6 eura bez subvencija sa strane, to znači automatski prekid svih tih linija. Vjerujte mi, Rayanair je kompanija koja, kad joj promenite uvjete koje ima u ugovoru, spakira kofere i odlazi. Budite sigurni da je u ugovoru koji važi do 2022. sankcija i da će Rayanair dobiti puste pare ako oni odu iz Niša ili se poveća taksa. Ko će to platiti? Niš, jer on ima ugovor sa Rayanairom”, objašnjava Šćurić.

Avio-kompanija Rayanair do sada je, kako kaže, raskinula saradnju sa 36 aerodroma od kojih su neki neuporedivo veći od niškog, kako bi „pokazali svima ostalima šta će se desit ako će ih ucjenjivat“.

„Vjerujte mi, Rayanair, pa i Wizz air imaju takve pravnike kojima su uspjeli razvalit jednu Lufthansu, jednu njemačku vlast, jednu francusku vlast, jedan British airways. Dakle, to su pravnici koji su plaćeni po trista, četiristo, petsto hiljada eura mjesečno. Rayanair je imao jače i pokazao je to kroz ne malo primjera. Tu bitku dobit ne možete. Rayanair će se jako srećno dočekat toga. Ako se to desi, on će reći: Super! Hvala! Letit će mi avioni negdje drugdje i donosit profit, a ovde ću dobit zaradu a da ne letim“, kaže Šćurić.

Rayanair je, podseća, raskinuo saradnju i sa londonskim aerodromom Stansted, koji je u tom trenutku imao 22.000.000 putnika.

11.000.000 evra prihoda od turizma

Šćurić je podsetio i na, kako kaže, bar tri benefita koje lokalna zajednica ima zahvaljujući aerodromu i low-cost kompanijama. Prema njegovim rečima, to su turisti, putnici iz dijaspore i poslovni ljudi, koji donose novac lokalnoj zajednici.

„Već sad mi govorimo o milion i pol eura više nego prije od turista, koji su došli isključivo zrakoplovstvom. Ta brojka će se popest na 75.000 turista godišnje i njihov prihod, vrlo racionalan, 50 eura po danu i prosečno tri dana njihovog boravka, na 11.000.000 eura. Ako ste vi od turista dobili 11.000.000 eura, koje inače ne biste dobili da nemate te kompanije, pa onda ćete dat i milion eura za aerodrom. Pa ko to ne bi dao? Čista matematika, čista logika“, objašnjava Šćurić.

O tome koliko je lokalni aerodrom značajan za lokalnu zajednicu, o ugovorima i načinu poslovanja low-cost kompanija, pogledajte u emisiji “15 minuta”, realizovanoj u saradnji Južnih vesti i Media i reform centra Niš.