Ambasador Francuske: EU ne pravi kompromise, Srbija mora da sprovede reforme

Ambasador Francuske u Srbiji Njegova Ekselencija Žan-Luj Falkoni posetio je grad Niš, Francuski institut i Media i reform centar Niš. U razgovoru u emisiji 43/21 rekao je da je saradnja Francuske u pogledu projekata sa gradom Nišom dugotrajna, kao i da obuhvata različite oblasti – i kulturne i edukativne, ali i ekonomske.

Katedra za francuski jezik, bilingvalno odeljenje u školi Svetozar Marković, Francuski institut u Nišu i brojne frankofone kulturne manifestacije – ovo su samo neki od segmenata saradnje između Niša i Francuske. Da će se ona nastaviti i u budućnosti potvrdio je i razgovor ambasadora Falkonija sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski, prilikom njegove zvanične posete Nišu.

“Francuska je i te kako prisutna da odgovori na potrebe grada i njegovih stanovnika u domenu gradskog prevoza, urbane mobilnosti, prerade otpadnih voda, upravljanja otpadom, gradskog grejanja. Francuske kompanije su prisutne, zainteresovane i nastaviće da sarađuju sa gradom”, ističe Falkoni. 

Niš već nekoliko godina sarađuje sa francuskim gradovima Žirondom i Arlom. Falkoni navodi da je decentralizovana saradnja ključna u negovanju prijateljskih odnosa. Kaže da tu saradnju ne nameću vlade dveju zemalja, već je ključna volja lokalnih samouprava. 

“Može se postići puno stvari, jer u domenu kulture i obrazovanja, puno učenika iz Niša je već otišlo u Žirondu na razmenu i to je humana razmena koja se uvek ogleda na lokalnom nivou i koja uvek stvara najbolje odnose, prijateljstva i prisniju perspektivu između naroda”, kaže Falkoni.

Ambasador Francuske u Srbiji kaže da uprkos tome što je saradnja svih zemalja ometena COVID krizom, upravo se u teškim vremenima vidi pravi odnos država, te je tako odluka vlade Francuske bila da studenti koji tamo studiraju, mogu da uđu u zemlju i pohađaju nastavu uživo, a ne onlajn. 

“Razmene su bitne, ali kriza ih je usporila. Mi smatramo da su naše prijateljstvo i saradnja jači od krize i stoga nastavljamo da obezbeđujemo ove razmene. Na isti način podržavam da francuski studenti mogu doći ovde, u Srbiju, zato što ima izvrsnih univerzitetskih programa u Nišu ili drugim gradovima u zemlji”, dodaje Falkoni.

Kada je reč o odnosu dve zemlje i podršci pristupanju naše zemlje Evropskoj Uniji, Falkoni kaže da je Francuska ubeđena da Srbija ima svoju budućnost u Evropskoj Uniji. Kao važne naveo je i posetu predsednika Emanuela Makrona 2019 – skoro 20 godina posle posete nekadašnjeg predsednika Žak Širaka 2001. 

“Dakle, mogu reći u nekoliko reči između Francuske i Srbije postoji veoma bogata istorija, ali i treba prevazići prošlost i na osnovu nje stremiti ka bliskijoj vezi u budućnosti i to je ono što je omogućila politička poseta predsednika Makrona prošle godine”, priča Falkoni.

Potencijala za još bolju saradnju ima, a kaže da su urbana mobilnost, ekološka pitanja, metro u Beogradu, pa čak i vraćanje tramvaja Nišu segmenti u kojima Francuska može da pomogne. 

Da Srbija može da očekuje podršku Francuske u procesu pridruživanja EU Falkoni potvrđuje, ali podseća da pre ulaska u Uniju Srbiju čeka još mnogo posla. Kao važne istakao je reforme po pitanju slobode medija, ekonomije, pravosuđa… Kompromisa, kaže, nema.

“Nikada Evropska Unija nije napravila kompromis u uzastopnim proširenjima tih pitanja. Ta poruka je bila prosleđena svim državama kandidatima, u ovom slučaju i Srbiji, što Srbija to već zna. Usuđujem se da kažem da se očekuju napretci u tim domenima i ako se ti uslovi ispunjeni oni će sigurno otvoriti dalje put. Sve te reforme su uslov za ulazak u Evropsku Uniju, ali su i uslovi za zdravu ekonomiju. Građani su svesniji prednosti pristupanja Evropskoj Uniji.”

Falkoni smatra da se u Srbiji ne govori dovoljno o Evropskoj Uniji i da građani ne znaju koje bi im benefite članstvo donelo. Podseća da je EU finansirala izgradnju puteva i železnice u Srbiji, modernizaciju zdravstva, ali i da je tokom COVID krize pomogla otvaranje posebnih bolnica za lečenje obolelih od korone. 

Celu emisiju sa ambasadorom Francuske Nj. E. Falkonijem možete pogledati na našem Youtube kanalu.